Politie Friesland

Politieberichten 14/9 (13.00 uur) t/m 15/9 (07.00 uur)

Fryslân 15-09-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie. tel: 0900 8844

Sneek: aanrijding met letsel
Dinsdag omstreeks 11.15 uur vond op de kruising Edisonstraat en de Einsteinstraat een aanrijding plaats. Een 75-jarige automobilist uit Oostherm reed over de Einsteinstraat en wilde de kruising rechtdoor oversteken. O-p de kruising gaf hij geen voorrang aan de van rechts komende 27-jarige vrachtautobestuurder uit Ten Boer. Door de botsing werd de auto van de 75-jarige gelanceerd en kwam 20 meter verderop tot stilstand tegen een betonnen rand. Tevens had de auto een stevige boom helemaal plat gereden. De bestuurder zat bekneld en werd door de brandweer uit de auto gehaald. Met een hoofdwond is de 79-jarige overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Oosterwolde: inbraak sprotkantine
In de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in een sportkantine aan de Jardingapad. Door een raam te forceren kwam men in de kantine. Achter de bar werd een kast opengebroken. Weggenomen zijn een hoeveelheid snacks en drank. Aangifte werd gedaan door een 36-jarige inwoner van Oosterwolde.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Dinsdag omstreeks 13.20 uur werd in een parfumeriezaak aan de Nieuwestad een 49-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een flesje eau de toilet Versage weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 56-jarige inwoner van Rijswijk.

Leeuwarden: straatroof
Dinsdag tussen 13.00 uur en 13.45 uur liep in de Grote Kerkstraat een 68-jarige inwoonster van Leeuwarden. Op een gegeven moment voelde zij, dat haar tas van haar schouder werd getrokken. Een persoon zei tegen haar, dat zij een kwartier lang haar mond moest houden. Betreft een leren rugtas, bruin van kleur. In de tas zate wat geld en een agenda. Signalement dader: leeftijd ongeveer 25 26 jaar, tenger postuur, blanke huidskleur. Droeg een snor.

Elahuizen: poging tot diefstal surfpakken
Dinsdag omstreeks 12.20 uur had een 45-jarige inwoonster van Amsterdam gezien, dat surfpakken werden weggenomen vanaf het terrein van een zeilschool aan de Mardyk. Zij was docente en zag dit gebeuren. Een man droeg een drietal surfpakken naar een bestelbus. Hij werd door de 45-jarige aangesproken en gooide de surfpakken op de grond en stapte in de bestelbus en deze reed weg. In Follega werd de bus aangetroffen en staande gehouden. In de bus zaten een vijftal personen. Betreft een 36-jarige man, een 28-jarige man, een 26-jarige man, alle drie zonder vaste woon of verblijfplaats. Ook werd aangehouden een 34-jarige man uit Szcrecin en een 38-jarige man uit Stargard Szczecinski (Polen). De vijf mannen zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek. De bestelbus is tevens overgebracht naar het bureau.

Drachten: snelheidscontroles
Dinsdag tussen 09.55 uur en 12.05 uur zijn een drietal
snelheidscontroles gehouden.

1. Klauwertswei in Siegerswoude: 53 voertuigen gecontroleerd en 1 proces-verbaal (92 km)

2. De Slus Frieschepalen: 47 voertuigen gecontroleerd 1 proces-verbaal (94 km)

3. Aldhof Olterterp: 16 voertuigen gecontroleerd, 2 keer proces-verbaal (93 km en 112 km)

4. Op alle controleplaatsen geldt een maximumsnelheid van 80 km per uur

Drachten: alcohol drinken op straat
Dinsdag omstreeks 14.30 uur werd op de Schwarszenberghlaan een 35-jarige inwoner van Drachten op zijn fiets aangehouden. Op de markt had hij een blikje bier in zijn handen. Hem werd gesommeerd het blikje te ledigen, wat hij niet deed. Hij dronk uit het blikje en verdween weer op zijn fiets met hoge snelheid. Van de Noorderbuurt richting Stationsweg reed hij door rood licht. Hierna reed hij de Schoolstraat in. Uiteindelijk is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Krijgt verbaal voor fietsen in een voetgangersgebied. Rijden door rood licht en alcohol drinken op de openbare weg.

Dokkum: oplichters aangehouden
Dinsdag omstreeks 15.40 uur kwamen bij een juwelier aan de Hoogstraat twee mannen binnen. Zij probeerden goud te verkopen. Bleek nepgoud te zijn. Toen de politie de zaak binnenkwam, gingen de beide mannen er vandoor. Op de Zijl werd de auto aangetroffen met daarin de twee voornoemde mannen. Zij zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau. Ze zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek. Betreft een 34-jarige inwoner van Lelystad en een 40-jarige inwoner van Kelsterbach (Kroatie)

Leeuwarden: aantreffen drugs
Dinsdag omstreeks 15.40 uur werd op de Reigerstraat geconstateerd dat een tweetal mannen drugs gebruikte. Betreft een 34-jarige inwoner van Heerenveen en een 40-jarige inwoner van Leeuwarden. Bij de 49-jarige werd een wikkel met vermoedelijk cocaïne aangetroffen en bij de 34-jarige eveneens een wikkel met mogelijk cocaïne en een steekvoorwerp, een soort dartpijl. Hiervoor kreeg hij een bekeuring.

Drachten: drugsbezit
Dinsdag omstreeks 16.45 uur werd gezien dat een manspersoon bij het busstation aan de Stationsweg contact maakte met drugsgebruikers. Hierna ging hij een woning binnen. Met een machtiging de woning binnen gegaan. In de woning werd de man aangetroffen, bleek een 27-jarige te zijn zonder vaste woon of verblijfplaats. Hij had heroïne en cocaïne bij zich. Hij is aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek. Tevens is hij in verzekering gesteld.

Harlingen: rijden zonder rijbewijs en bezit drugs
Dinsdag omstreeks 16.55 uur werd op de Koningin Wilhelminastraat een 20-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd. De auto bleek niet verzekerd te zijn en hij gaf in eerste instantie een valse naam op. Bij fouillering had hij een doosje met een twaalftal polletjes bij zich. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Krijgt verbaal voor opgeven valse naam en rijden zonder rijbewijs. Hij werd voor verder onderzoek in verzekering gesteld.

Drachten: diefstal personenauto
Tussen zondag 12 september en dinsdag 17.00 uur werd vanaf een bedrijfsterrein aan de Stationsweg een personenauto gestolen. Betreft een Suzuki Samurai cabrio kleur wit en voorzien van het kenteken 81-LH-TT. Aangifte werd gedaan door een 38-jarige inwoner van Drachten.

Heerenveen: man met mes
Dinsdag omstreeks 21.30 uur werd op de Minckelersstraat een 28-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. Hij liep te zwaaien met een mes, een soort steakknife. Ook had hij een busje traangas bij zich. Hij is aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: vermiste vrouw dood aangetroffen
De vrouw, die sinds afgelopen donderdag was verdwenen, is gistermiddag levenloos aangetroffen in het water van het Abbingapark te Leeuwarden. De vrouw is vermoedelijk door verdrinking om het leven gekomen. Een misdrijf wordt uitgesloten.

Leeuwarden: straatroof
Woensdag omstreeks 01.15 uur werd op de Eewal een 60-jarige inwoner van Leeuwarden aangesproken door twee mannen. Een van de twee vroeg om geld. Leeftijd tussen de 18 en 20 jaar. Toen de 60-jarige weer door wilde lopen, werd hij van achteren gestoken, vermoedelijk met een mes. Per ambulance is de man overgebracht naar MCL Zuid voor onderzoek. Onmiddellijk met alle beschikbare eenheden naar de daders gezocht, maar helaas zonder resultaat.

Woudsend: poging diefstal trailer met boot
Woensdag omstreeks 03.00 uur had een 50-jarige inwoner van Woudsend gezien, dat een manspersoon een trailer met daarop een boot probeerde aan te koppelen aan een bestelbus op het terrein van een bedrijf aan de Vosseleane. Achter de trailer stond een personenauto met lichten aan. Het koppelen lukte niet en toen de 50-jarige wat riep, reden beide autos weg, de trailer achterlatend. Op de Tsjukemarwei werd de bestelbus aangetroffen. In de bus werden een zestal buitenboordmotoren aangetroffen. Ook werd op dezelfde weg de tweede auto aangetroffen en de beide inzittenden zijn tevens aangehouden. Betreft een 37-jarige inwoner van Szczecin, een 26-jarige inwoner van Staty en een 26-jarige inwoonster van Staty. Allen uit Polen. De beide autos zijn in beslag genomen. Het vermoeden bestaat dat de buitenboordmotoren recentelijk zijn gestolen. Eventuele slachtoffers kunnen contact opnemen met het algemene politienummer 0900 8844

Heerenveen: diefstal trailer met boot
Woensdag omstreeks 01.30 uur werd door de meldkamer gemeld dat waarschijnlijk een auto met daarachter gekoppeld een trailer met daarop een boot en vermoedelijk van diefstal afkomstig was, richting Heerenveen zou rijden. Post gevat op het klaverblad. Toen de bewuste auto de politieauto voorbijreed, bleek de trailer geen
achterverlichting te hebben en niet voorzien was van een
kentekenplaat. De auto nam de afslag Joure en toen de politieauto de afslag had genomen, stond op de invoegstrook de bewuste trailer met daarop de boot. De auto reed met hoge snelheid weg in westelijke richting. De boot veilig gesteld en overgebracht naar het bureau en een achtervolging ingezet naar de auto, echter zonder resultaat.