Universiteit van Amsterdam

Splicing TR±-gentranscript is een gereguleerd proces


Promotie Geneeskunde


woensdag 15 september 12.00 uur

Schildklierhormoon-receptoren (TRs) zijn transcriptiefactoren die het effect van het schildklierhormoon T3 op de genexpressie mediëren. Het TR± -gentranscript wordt alternatief gespliced in TR±1 and TR±2, waarna TR±2 geen schildklierhormoon kan binden en een dominant negatieve werking heeft. De balans tussen TR±1 and TR±2 leidt mogelijk tot veranderingen in de gevoeligheid van bepaalde weefsels voor schildklierhormoon. In dit proefschrift wordt aangetoond dat de alternatieve splicing van TR± een gereguleerd proces is en dat de richting van de splicing waarschijnlijk kan veranderen als gevolg van pathologische condities.

Mw. D.C. Thijssen-Timmer: Alternative splicing of thyroid hormone receptor alpha transcripts during health and disease. Promotor is prof. dr. W.M. Wiersinga.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929