Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

15/09/04 Koningin woont viering 100-jarig bestaan stichting HVO-Querido bij

Hare Majesteit de Koningin woont woensdag 15 september de viering bij van het 100-jarig bestaan van de Stichting HVO-Querido in gebouw De Veste te Amsterdam. De Koningin neemt tijdens de viering het eerste exemplaar van het jubileumboek Kleurrijk Leven in ontvangst. Het boek vertelt de geschiedenis van HVO-Querido aan de hand van interviews, anekdotes en foto's van Amsterdamse dak-en thuislozen en psychiatrische patiënten.

HVO-Querido is een stichting voor maatschappelijke opvang en geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam. Zij zet zich in voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij het wonen en maatschappelijk integreren. Bij de 39 vestigingen van HVO-Querido melden zich per jaar ongeveer 2500 cliënten. Dit zijn dak- en thuislozen, mensen met een psychosociale en of psychiatrische handicap, verslaafden, mishandelde vrouwen, gezinnen, jongeren en alleenstaande minderjarige asielzoekers.
HVO-Querido is in 2001 ontstaan uit een fusie tussen Stichting HVO en de prof.dr. A. Querido stichting. HVO is in 1904 opgericht als 'Hulp voor Onbehuisden' en biedt sinds die tijd opvang voor mensen met psychosociale en psychische problemen. De Querido-stichting is sinds 1970 actief in het bieden van begeleiding en beschermd wonen en dagactiviteiten.

De Koningin heeft op 31 mei 1983 gebouw De Veste geopend.