Politie Haaglanden

Regionaal opsporingsprogramma Team West van start

Haaglanden 06-09-2004 - Op woensdag 15 september start in het arrondissement Den Haag een regionaal opsporingsprogramma onder de naam Team West. Elke woensdagavond wordt het ongeveer acht minuten durende Team West direct na het journaal van 18.00 uur op de regionale zender RTV West uitgezonden. De eerste uitzendtijd is om 18.43 uur, later die avond komt Team West direct na de nieuwsuitzending om 19 minuten over het hele uur.

In Team West werken de politieregios Haaglanden en Hollands Midden, het openbaar ministerie Den Haag en RTV West samen. Het programma bestaat uit drie onderdelen: een opsporingsbericht, een terugkoppeling van eerder uitgezonden opsporingsberichten en een journalistieke achtergrondreportage over veiligheid in de meest brede zin van het woord.

Opsporingsbericht
In het opsporingsbericht wordt de kijkers om hun medewerking gevraagd bij het oplossen van ernstige misdrijven die in het arrondissement Den Haag zijn gepleegd. Het arrondissement Den Haag behelst de grote steden Den Haag, Delft, Zoetermeer, Westland, Leiden en Gouda en hun omgeving. Net als bij landelijke opsporingsprogrammas bepaalt justitie bij Team West de inhoud van het opsporingsbericht. Een opsporingsbericht op radio of televisie is een opsporingsmiddel. Over de inzet hiervan beslist de officier van justitie.

Terugkoppeling
Vanzelfsprekend willen de kijkers weten of hun tips hebben geleid tot ontwikkelingen in het onderzoek. Hebben getuigen zich gemeld of zijn er verdachten aangehouden? Daarom vormt de terugkoppeling een vast onderdeel van Team West. Vanzelfsprekend is ook de informatie uit de terugkoppeling afkomstig van politie en justitie.

Achtergrondreportage
Het derde en laatste onderdeel van Team West bestaat uit een journalistieke achtergrondreportage. De onderwerpen passen bij de aard van het programma en zullen dus een link hebben met veiligheid, politie, bijzondere opsporingsdiensten of justitie. Doel ervan is het publiek meer inzicht te verschaffen in het werk van politie, justitie en hulpdiensten.

In vele andere regios wordt een regionale variant van AVROs Opsporing Verzocht op de regionale zender uitgezonden. Oplossingspercentages van die regionale programmas verschillen, sommige programmas melden een oplossingspercentage van 40. De goede ervaringen van andere regionale omroepen in andere arrondissementen waren reden voor RTV West, de politieregios Haaglanden en Hollands Midden en het arrondissementsparket Den Haag ook in deze regio een regionaal opsporingsprogramma te starten.

De opsporingsberichten die door RTV West worden uitgezonden zullen zoals gebruikelijk ook op RTV West teletekst (pagina 140) zijn te lezen.