Gemeente Leiden

Grafische kunst uit Toruñ in stadhuis

Van 15 september t/m 10 november is grafisch werk van vier kunstenaars uit Leiden's Poolse zusterstad Toruñ te bewonderen in de vitrines van het stadhuis. Bezichtiging: tijdens openingsuren van het stadhuis vanaf 9.00 - 17.00 uur; donderdagavond tot 20.00 uur.

Józef S?obosz, Jan Baczynski, Piotr Gojowy en Marek Basiula zijn door de stichting Witryna ter gelegenheid van het 15-jarig jubileum van de stedenband Leiden-Toruñ uitgenodigd om hun werk in Leiden te tonen. Deze Toruñse kunstenaars doceren aan de Faculteit van Beeldende Kunsten van de Copernicus Universiteit in Toruñ. In de ateliers voor hoogdruk, diepdruk, lithografie en zeefdruk kunnen studenten zich onder hun toezicht de geheimen van de grafische technieken eigen maken. Het maken van grafiek is een tijdrovende en arbeidsintensieve bezigheid, die naast een eigen artistiek concept, beheersing van de grafische druktechnieken en kennis van het gebruikte materiaal vereist. Al deze aspecten komen in de grafische ateliers aan bod. Met eigen werk nemen de Toruñse kunstenaars deel aan diverse tentoonstellingen en grafische manifestaties in Polen en in het buitenland.

Voor de tentoonstelling in het stadhuis zijn prenten geselecteerd die in diverse technieken -zoals akwafort, mezzotint, linosnede, houtsnede en monotypie- vervaardigd zijn. De prenten laten de rijkdom van de beeldende taal van de kunstenaars, de onuitputtelijke uitdrukkingsmogelijkheden in de grafische kunst en het grote vakmanschap zien. De hoge kwaliteit van de grafische kunst en de creativiteit van de kunstenaars uit Toruñ worden zeer gewaardeerd binnen de moderne Poolse grafische kunst. Het begrip 'Toruñse School' is nauw verbonden met het ontstaan van de geschiedenis van het grafiekatelier en zijn tradities.

Stichting Witryna

Er bestaat reeds lang samenwerking tussen de Stichting Witryna en de Stichting Stedenband Leiden-Toruñ. In het verleden zijn diverse kunstprojecten gerealiseerd. Met deze expositie van Toruñse grafici wil Witryna -sinds 1990 actief op het gebied van de bekendmaking van Poolse grafiek in Nederland- een bijdrage leveren aan de stedenband en aandacht vestigen op de kwaliteit en het vakmanschap van de Torunse grafiek.

Nadere informatie:

Fons Delemarre, persvoorlichter gemeente Leiden, tel. (071) 516 50 55 Stichting Witryna, tel. (071) 531 27 93


---- --