Gemeente Apeldoorn

Veilige fietsroute Eerbeek-Apeldoorn officieel van start

Woensdag 15 september gaat officieel het project Veilig Honk van start. Op de route Eerbeek-Apeldoorn kunnen dan scholieren bij twaalf adressen (honken) aankloppen voor hulp.

Bij honk nummer 7, halverwege de route Eerbeek-Apeldoorn, verrichten de Brummense en Apeldoornse wethouders Ter Maat en Van Beckhoven de openingshandeling. Bij de openingshandeling zijn ook scholieren en vertegenwoordigers van scholen, politie, Stichting WijkWerk en de Fietsersbond aanwezig.

Vanuit Brummen en Eerbeek gaan elke doordeweekse dag zo'n 250 jongeren op de fiets naar scholen voor voortgezet onderwijs in Apeldoorn. De wegen die zij moeten fietsen zijn vaak lang en niet altijd even veilig. Daarom voorziet het project Veilig Honk in twaalf adressen waar leerlingen kunnen aankloppen voor hulp. Dat kunnen technische problemen met de fiets zijn, zoals een lekke band of een defecte ketting, maar ook kunnen leerlingen er terecht als ze ziek of door een val gewond zijn. Of voor het gebruik maken van het toilet. Ook is het een veilige plaats wanneer er sprake is van pesterijen. Om hulp te kunnen bieden is op alle honkadressen een EHBO-trommel, een bandenplakset, een fietspomp en een reservefiets aanwezig.

Een veilig honk is voor de leerlingen duidelijk herkenbaar door het bord dat bij de betreffende woning in de tuin of voor het raam is geplaatst.

De vijftien kilometer lange route loopt van de
Horsterdijk/Eerbeeksedijk en de Broeksweg langs Kanaal Zuid en eindigt op de Landdrostlaan (De Maten). De route is ook vanuit verkeerstechnisch invalshoek bekeken.

Het project is een initiatief van de gemeenten Brummen en Apeldoorn, politie, de scholen Edison College en Heemgaard, Stichting WijkWerk en de Fietsersbond.

Voor het laatst bijgewerkt op: 9-sep-2004 02:37