Politie Groningen

Persberichten woensdag 15 september 2004

provincie Groningen, 15-09-2004 -

Groningen: heler van fiets aangehouden
De politie heeft dinsdagmiddag in de Agricolastraat een 41-jarige man uit Groningen aangehouden voor heling. Politieagenten zagen de Stadjer op een fiets rijden en constateerden zij dat het originele slot van de fiets was verwijderd. De fiets bleek in april vanaf de Klaprooslaan te zijn gestolen. De man werd meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor mocht hij het bureau verlaten. De verdachte had volgens eigen zeggen de fiets voor 20 euro van een junk gekocht. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: snelheidscontroles in stad
Op diverse locaties heeft de politie dinsdag snelheidscontroles gehouden. Op de Hooghoudtstraat heeft de politie dinsdagochtend de snelheid gemeten. Van de in totaal 315 passerende voertuigen reden 37 bestuurders te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 84 km/uur, waar 50 km/uur is toegestaan. Ook op de Verlengde Hereweg vond in de ochtenduren een controle plaats. Op deze weg werd van 447 voertuigen de snelheid gemeten. Dertig bestuurders reden te hard. De snelste rijder reed 71 km/uur, waar een maximumsnelheid van 50 km/uur geldt. Ten slotte vond een snelheidscontrole op de Plataanlaan plaats. Van de 780 geregistreerde voertuigen reden 118 bestuurders te hard. Hier was de hoogst gemeten snelheid 116 km/uur, waar een snelheidslimiet geldt van 70 km/uur.

Groningen: schennispleger aangehouden
De politie heeft dinsdagmiddag in het Sterrebos een 34-jarige man uit de gemeente De Marne aangehouden voor het plegen van schennis. De man had zijn geslachtdeel getoond aan twee passerende vrouwen en had daarbij onzedelijke handelingen verricht. Surveillerende politieagenten werden door de vrouwen aangesproken. De dienders kamden vervolgens het bos uit en troffen de verdachte in de bosjes aan. De schennispleger probeerde met een sprint te ontkomen aan de politie, maar kon de man worden achterhaald. Hij werd meegenomen naar het politiebureau. De verdachte tijdens het verhoor nog zes schennisplegingen in de omgeving van het Sterrebos en de Rivierenbuurt. Na verhoor werd de man in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: veelpleger met inbraakgereedschap aangehouden In de Neutronstraat heeft de politie dinsdagnacht een 34-jarige man uit Groningen aangehouden voor het bij zich hebben van
inbraakgereedschap in de nachtelijke uren. Politieagenten zagen de Stadjer, een bekende veelpleger, fietsen. Bij controle bleek dat de veelpleger een grote hamer, een schroevendraaier, handschoenen en een zaklamp bij zich had. De Stadjer werd aangehouden en ingerekend. De gereedschappen werden inbeslaggenomen. De verdachte zal vandaag worden gehoord.

Groningen: onbekende man aangehouden voor poging tot zware mishandeling
De politie heeft dinsdagnacht in een horecagelegenheid een onbekende man aangehouden voor poging tot zware mishandeling. De man was het pand via een nooduitgang binnengekomen. De barkeeper waarschuwde hierop het beveiligingspersoneel. Toen zij met de onbekende man werden geconfronteerd, begon deze met een mes te zwaaien. Ook maakte de verdachte stekende bewegingen naar de beveiligingsmensen. Een 33-jarige man liep hierbij een snijwond aan zijn arm en een vinger op. De verdachte werd overmeesterd en overgedragen aan de politie. Hij verkeerde behoorlijk onder invloed van drank. Ook werd de identiteit van de man niet duidelijk. Hij werd ingesloten. Het mes werd inbeslaggenomen. De verdachte zal vandaag worden gehoord.

Groningen: uitzending Opsporing Noord
In de uitzending van het opsporingsprogramma Opsporing Noord die donderdagvond 16 september 2004 wordt uitgezonden wordt aandacht gevraagd voor meerdere zaken en een preventie-item waar aandacht wordt besteed aan bedrijfsovervallen en bedrijfsinbraken.

Zo wordt aandacht besteed aan een poging overval op een gemakswinkel in Groningen. Verder worden de daders op videobeelden getoond van een brandstichting van containers in Ter Apel. Ook wordt in het programma aandacht besteed aan een diefstal van een geldkistje uit een bedrijf in Scheemda. In deze zaak wordt een bewakingsvideo getoond met beelden van een onbekende man.

Er wordt verder aandacht besteed aan een gewapende beroving in Nieuw Buinen. Daarnaast worden fotoprints getoond van de daders van een vernieling van ruiten bij een bouwmarkt in Hoogezand. Ook van de daders van een winkeldiefstal van geluidsboxen in Winsum en een inbraak uit een kantoorruimte in Groningen, waarbij computers worden gestolen, worden beelden getoond. Ten slotte wordt een overval op een pizzakoerier toegelicht.

Opsporing Noord is een samenwerking van Regiopolitie Groningen, Openbaar Ministerie Groningen en de regionale omroep RTV Noord. Tijdens en na de uitzending zijn de items terug te lezen en te zien op de internetsite www.rtvnoord.nl/opsporingnoord.

Veendam e.o: gemakzucht leidt tot meer insluipingen
De politie signaleert de afgelopen maanden juli, augustus en september een forse toename van het aantal insluipingen in de gemeente Veendam. Ook in plaatsen als Wildervank, Muntendam en Zuidbroek hebben de gelegenheidsdieven hun slag inmiddels geslagen. Alleen al in de maand augustus vonden er bijna 25 insluipingen plaats.

De dieven maakten in alle gevallen gebruik van de nalatigheid of onzorgvuldigheid door burgers. De werkwijze van de zogenoemde gelegenheidsdief is dan ook eenvoudig: een woning via een openstaande deur binnenwandelen om vervolgens goederen weg te nemen. Het gaat hier om de snelle buit: tas met inhoud, geld, horloge of andere goederen die van waarde zijn. Ook een praktijkruimte van bijvoorbeeld een (tand)arts is een gewild object van mogelijke dader(s). De diefstallen vinden meestal overdag plaats, hoewel er geen vast patroon te ontdekken valt.

Ook constateert de politie een lichte stijging aan woninginbraken in Veendam en omgeving. Van belang bij woninginbraken is dat mensen ook overdag de voor- en achterdeur op het nachtslot zetten. Hiermee wordt voorkomen dat inbrekers met een plastic kaartje de deur weten open te flipperen of via de brievenbus de deur weten open te hengelen. Mensen die meer informatie willen over woninginbraakpreventie kunnen zich melden bij basiseenheid Veendam.

De politie stelt een onderzoek in naar de tientallen diefstallen. Ook waarschuwt de politie burgers om voor- en achterdeuren of ramen goed af te sluiten, zodat dieven niet op eenvoudige wijze hun slag kunnen slaan. Ook tand(artsen) of andere beroepen met praktijkruimten worden gewezen op deze gelegenheidsdieven. Dit omdat een ieder de praktijkruimte kan binnenwandelen. De politie verspreidt de komende periode posters en flyers in supermarkten, kerken, buurthuizen, postkantoren of andere plekken om inwoners van Veendam en omgeving te wijzen op dieven of inbrekers.