GroenLinks

GroenLinks wil dat kabinet kokkelvisverbod Waddenzee overneemt

15 september 2004

GroenLinks is blij dat de Raad van State gisteren heeft besloten dat de kokkelvisvergunning in de Waddenzee blijft opgeschort. GroenLinks wil dat het kabinet die uitspraak overneemt en deze schadelijke activiteit onmiddelijk tegenhoudt.

Het moet worden verhinderd dat de kokkelvissers uitvaren om 8 miljoen kilo kokkels op te vissen. Dit voorkomt dat kokkels voor de neus van vogels worden weggevist en dat de bodemfauna van de Waddenzee nog ernstiger wordt beschadigd.

GroenLinks wil dat Minister Veerman nu snel reageert op de bezwaren van de natuurorganisaties tegen de kokkelvisvergunning. Dan pas is er echt duidelijkheid. GroenLinks wil nog deze week een debat met de Minister om die duidelijkheid zo snel mogelijk te krijgen. Voor GroenLinks staat vast dat de uitspraak van de Raad Van State maar op één manier kan worden uitgevoerd: geen kokkelvisserij in de Waddenzee.

De Raad van State heeft duidelijk laten merken dat de vergunning waarschijnlijk ten onrechte is verleend. In natuurgebieden zoals de Waddenzee moet het natuurbelang het zwaarst wegen. Het verweer van LNV dat schade door bodemberoering niet opweegt tegen het belang van de sector, is daarom niet overtuigend.

Marijke Vos

«