GroenLinks

Russisch-Tsjetsjeens conflict: dialoog enige uitweg

15 september 2004

Het Europees Parlement veroordeelde woensdag 15 september de terroristische aanslag op de school in Beslan. De Vlaamse europarlementariër Bart Staes waarschuwt dat de discussie zich niet moet verengen tot een simplistische oorlog tegen het terrorisme. "Een militaire oplossing in Tjetjenië is niet mogelijk."

De regering Poetin sluit de weg van de dialoog af bij het conflict met Tjetjenië. Het conflict zit muurvast. Daardoor wordt de positie van gematigde partijen, zoals die van Maschadov, verzwakt en lijkt geweld de enige weg. "We moeten komen tot dialoog," aldus Staes tijdens het debat, "niet alleen met de clan van Kadyrov, maar met alle andere clans." Staes is al jaren actief betrokken bij de zoektocht naar mogelijkheden tot dialoog en vrede in het Russisch-Tsjetsjeens conflict.

Vergelijking Noord Ierland
Diverse europarlementariërs trokken een vergelijking met het conflict in Noord Ierland. Ook Thatcher stelde zich toen - net als Poetin nu - op als hardliner. 'I never talk to terrorists' was haar insteek. Maar dat lostte niets op. Uiteindelijk ging Major wel met alle partijen om de tafel. Staes: "De Europese Unie kan een belangrijke rol spelen bij het doorbreken van die impasse. Zoals Amerika een belangrijke rol speelde bij de onderhandelingen in Noord Ierland, moet de EU de partijen hier om de tafel krijgen."

Patten en Bot
Dat laatste is ook de lijn waar eurocommissaris Chris Patten en minister Ben Bot van buitenlandse zaken (Nederland is momenteel voorzitter van de EU) op inzette tijdens het debat. Patten: "Real help comes only with understanding, and understanding only comes with bringing all the parties together."

Voedingsbodem extremisme
Vernederingen, ontvoeringen, martelingen en standrechtelijke executies zijn in Tjetjenië aan de orde van de dag met vele, vele slachtoffers aan Tjetjeense en Russische kant. "Die verwoesting en de uitzichtloosheid zijn helaas een goede voedingsbodem voor extremisme", stelt Staes. "Tsjetsjenen zijn traditioneel steeds gematigde moslims geweest, behorende tot de sufi-gemeenschap. Het aanhoudende geweld, de onzekerheid en uitzichtloosheid stimuleren Tsjetsjeense jongeren om extreme groeperingen aan te hangen", aldus Staes.

Link: over Tjetjenie op website Bart Staes

«