Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: Luchtmacht neemt deel aan herdenking Market Garden

De Koninklijke Luchtmacht neemt van woensdag 15 tot en met zaterdag 18 september deel aan de herdenking van de operatie Market Garden, zestig jaar geleden. In de omgeving van Arnhem vinden vanaf 15 september verschillende herdenkingsmomenten plaats waar verschillende Nederlandse en buitenlandse vliegtuigen aan deelnemen. Twee transportvliegtuigen (een C-130 Hercules en een Fokker 60) en transporthelikopters (een Chinook, Cougar en Alouette) van de Koninklijke Luchtmacht verzorgen in deze week paradroppings en demonstraties. Vele Britse, Poolse, Tsjechische en Nederlandse veteranen zullen met hun familie de plechtigheden bijwonen.

Naast de Koninklijke Luchtmacht zijn ook de Britse Royal Air Force en de Army Air Corps, de US Air Force, de Tsjechische Czech Air Force, Poolse Polish Air Force en organisaties zoals de Battle of Britain Memorial Flight en de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht afkomstig van de vliegbasis Gilze-Rijen bij de herdenking betrokken. De transportvliegtuigen zijn afkomstig van vliegbasis Eindhoven en de helikopters van vliegbasis Soesterberg.

In totaal nemen ongeveer 1000 parachutisten deel aan de diverse luchtlandingen waaronder circa 850 Britse, Amerikaanse, Poolse en Tsjechische parachutisten.