GVB


Sector Algemeen Directeur Afdeling Concern Communicatie Postbus 2131 1000 CC Amsterdam Telefoon 020 ­ 460 59 72 Telefax 020 ­ 460 58 43 Persbericht Email: communicatie@gvb.nl www.gvb.nl

Scholierenactie op de Ringlijn

Het GVB houdt vanaf vandaag (6 september) tot en met vrijdag 10 september weer een scholierenactie op de Ringlijn. Evenals voorgaande keren is deze actie bedoeld om jongeren die naar de middelbare school gaan, te informeren over vervoerbewijzen, tarieven en de huisregels van het GVB.

De scholen zijn al weer een paar weken aan de gang. Voor het GVB betekent dit dat er na de vakantieperiode weer een grote groep reizigers bij komt: jongeren die naar de middelbare school gaan. Om deze scholieren te informeren over vervoerbewijzen, tarieven en de huisregels van het GVB, houdt het GVB, samen met het Ondersteuningsteam vervoer van de politie Amsterdam- Amstelland en Stadstoezicht een actie op de Ringlijnstations tussen station Rai en Isolatorweg. Tijdens deze actie worden op de perrons in- en uitstapcontroles gehouden en wordt er in de metro zelf gecontroleerd.

Het GVB is in 2001, samen met de politie en Stadstoezicht begonnen met het houden van grootschalige kaartcontroles bij de metro. Tijdens deze controles richt het GVB zich op bepaalde trajecten of stations. Verder is er sinds vorig jaar overdag structureel toegangscontrole op de ondergrondse stations en op station Lelylaan. Ook is er bijna dagelijks een hopteam aan het werk. Dit team voert op telkens een ander station uitstapcontroles uit. Ook zijn controleploegen actief in de metro zelf.

Bij de controles kijken de controleurs niet alleen naar een geldig vervoerbewijs, maar zij spreken reizigers indien nodig ook aan op hun gedrag. Wie zich niet houdt aan de huisregels van het GVB loopt kans op een boete of kan zelfs worden verwijderd uit de metro of het station.

Meer controle in de metro wordt door reizigers zeer op prijs gesteld, zo valt op te maken uit laatste klanttevredenheidsonderzoek van het GVB. Het aantal reizigers dat veiligheid op stations en in de metro positief beoordeelde steeg in vergelijk met hetzelfde onderzoek een jaar eerder met gemiddeld 10%.

Het GVB bestraft niet alleen overtreders van de regels. Goed gedrag wordt deze week ook beloond: als aardigheidje deelt het GVB deze week aan de schoolkinderen die zich goed gedragen 'flashers' voor de mobiele telefoon uit.


---
Voor meer informatie kunt u bellen met Hans van den Berg op bovenstaand telefoonnummer.

blad 1 van 1