CREATIVE VENUE

Wezep, 15 september 2004

Hollandse eettraditie onderzocht: populair maar weinig variatie in gerechten

Mannen eten liever stamppot dan vrouwen

CêlaV¡ta introduceert voor het eerst voorgeselecteerde Stamppot Aardappelen in handige verpakkingen voor twee of vier personen. Immers niet elke aardappelsoort is geschikt om een goede smakelijke stamppot mee te maken. De kruimige aardappelen zijn bovendien geschild en de hoeveelheid en kooktijd zijn afgestemd op de verschillende soorten voorverpakte stamppotgroenten. Met andere woorden: een zak Stamppot Aardappelen en een zak groente in één keer samen in een grote pan, koken, afgieten en stampen maar. Met de voorgeschilde aardappelen komt CêlaV¡ta vooral mannen en jongeren tegemoet. Uit onderzoek blijkt dat juist het schillen van aardappelen hen ervan weerhoudt vaker stamppot klaar te maken. Mannen eten wel liever stamppot dan vrouwen, zo blijkt onder meer uit het CêlaV¡ta Nationale Stamppot Onderzoek 2004, uitgevoerd door TNS NIPO.

Stamppot, met aardappelen als basis, is nog steeds erg populair bij de Nederlander. Mannen eten het liever dan vrouwen. Meer dan driekwart van de ondervraagden in het CêlaV¡ta Nationale Stamppot Onderzoek 2004, heeft stamppot van zijn ouders of grootouders leren bereiden. Men eet het liefst thuis zijn eigen recept. De Nederlander kent gemiddeld slechts vier verschillende soorten stamppot. Men krijgt het meeste trek in stamppot als het vriest en moet er niet aan denken om stamppot in de zomer te eten. Ondanks dat wij stamppot heel graag eten, en het gezond vinden, schotelen we het vrienden niet vaak voor. In het Oosten van het land eet men meer verschillende soorten stamppot dan in de drie grote steden. Jongeren (18-34 jaar) zouden graag vaker stamppot willen eten, maar weten meestal niet hoe ze het moeten bereiden. Ze hebben evenals mannen een hekel aan het schillen van aardappelen.

Het onderzoek wijst verder uit dat ruim tweederde van de mannen en jongeren zeer veel interesse heeft in het kopen van voorverpakte geschilde stamppot aardappelen. Ruim 28% waaronder vooral mannen denkt zo vaker stamppot te gaan eten.

Er is zoveel te variëren met stamppot, we denken alleen dat de Nederlander niet weet hoe je dat doet, zegt Brechje Albert, CêlaV¡ta brand manager en tevens projectleider van het onderzoek. Nederlanders eten erg graag stamppot en boerenkool met worst is nog steeds de meest gegeten variant. In de grote steden komen we niet verder dan drie verschillende stamppotten die we eten. Dat zegt iets over de mate waarin de consument weet te variëren met recepten. De ondervraagden zien stamppot en dat was te verwachten - als een typische winterkost. Vrijwel niemand weet dat je de heerlijkste luchtige zomerstamppotten kunt maken. Er zijn ook heel veel feestelijke stamppotgerechten te maken waarvoor je je echt niet hoeft te schamen als vrienden komen eten.

Nieuwe snelklaar producten van CêlaV¡ta
De nieuwe voorgeselecteerde Stamppot Aardappelen van CêlaV¡ta zijn vanaf 1 november (week 45) in vrijwel alle supermarkten verkrijgbaar. Een aantal heeft de nieuwe producten al vanaf 6 september (week 37) opgenomen in het koelvers schap. Er zijn twee verpakkingen (500 gr/1 kg) op de markt met op elke verpakking vier smakelijke snelklaar stamppotgerechten en diverse variatietips.

Onderzoek
CêlaV¡ta onderzoekt met regelmaat het aardappelconsumptiegedrag en de houding van consumenten ten opzichte van gerechten met aardappelen als basis. Eerder dit jaar deed het TNS NIPO in opdracht van CêlaV¡ta onderzoek naar de consumptie van aardappels mét schil door Nederlandse huishoudens.

Het meest recente onderzoek en eerdere onderzoeken zijn telefonisch op te vragen of desgewenst te downloaden van de website www.creativevenue.nl (zie persruimte CêlaV¡ta).