VNG

Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten vandaag opgericht

Hedenmiddag is het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) opgericht. Het is een initiatief van de VNG Diensten BV en een tweetal reeds in deze markt opererende adviseurs. Het bureau zal per 1 oktober aanstaande operationeel zijn.

Het BING zal forensische onderzoekexpertise en adviesdiensten op het gebied van integriteit aan gemeenten en andere geĂŻnteresseerde overheidsorganisaties aanbieden. De onderzoeksafdeling zal zich richten op onderzoeken naar integriteitschendingen (zoals fraude, corruptie en belangenverstrengeling). De adviesafdeling richt zich op het geven van beleidsmatige ondersteuning bij het ontwikkelen van integriteitbeleid, het uitvoeren van integriteitanalyses en het geven van trainingen en opleidingen.

Aanleiding tot het initiatief vormden enerzijds het succesvol opereren van een soortgelijk bureau binnen de gemeente Amsterdam en anderzijds de behoefte van andere gemeenten om te kunnen beschikken over een dergelijke voorziening. Het bureau staat overigens ook open voor opdrachten vanuit andere overheden. Gespecialiseerde ondersteuning wordt steeds belangrijker voor gemeenten om een werkend integriteitbeleid te ontwikkelen en te kunnen voldoen aan de vele regels die inmiddels op dit terrein gelden.

Drs. Emile Kolthoff is de statutair directeur van het bureau dat gevestigd wordt in Amersfoort. Hij is thans nog directeur bij een commercieel adviesbureau.

Den Haag, 15 september 2004