PERSBERICHT - 2004-09-15

Steeds meer kortingspassen in Denemarken

In Denemarken zijn steeds meer kortingspassen te koop waarmee bezoekers aanzienlijke bedragen kunnen besparen. In veel gevallen kunnen er bezienswaardigheden of exposities gratis of tegen een aanzienlijk lagere entree mee worden bezocht, vaak geven ze ook recht op gratis openbaar vervoer ter plaatse. En in sommige gevallen krijgen houders van een dergelijke pas ook korting in restaurants en hotels.

Een overzicht van de belangrijkste kortingskaarten:

Copenhagen Card:
Gratis toegang tot 70 musea en bezienswaardigheden en gratis transport met bus, metro en trein in het gebied van Groot-Kopenhagen (waartoe Noord-Seeland en de steden Roskilde en Køge behoren). Er is een kaart voor 24 en voor 72 uur. Prijs voor volwassenen resp. 199 en 399 DKK (27-54 Euro). Voor kinderen (10 t/m 15 jaar) resp. 129 en 229 DKK (18-31 Euro).
Meer info internet: www.visitcopenhagen.dk.

Århus Pas:
Gratis toegang tot de bezienswaardigheden, de vaste rondritten en het openbaar vervoer in de stad. Prijzen voor volwassenen resp. 97, 121 en 171 DKK (1, 2 of 7 dagen, 13-23 Euro). Kinderen onder de 16 betalen resp. 48, 61 en 83 DKK (7-12 Euro).
Meer info internet: www.visitaarhus.com.

Kulturkort Kolding:
Gratis toegang tot de grote bezienswaardigheden van Kolding in Zuid-Oost Jutland), zoals Museum Koldinghus en Kustmuseum Trapholt, korting in o.a. de Geografische Tuin. Prijs van de kaart resp. 35 DKK (5 Euro) voor 24 uur en 45 DKK (6 Euro) voor 48 uur. Meer info internet: www.visitkolding.dk.

Odense Eventyr Pas:
Geeft toegang zonder te betalen in 23 bezienswaardigheden op het eiland Funen en korting in vijf andere. Bovendien gratis vervoer in alle stadsbussen en in de treinen die tussen de vier lokale treinstations rijden. Prijs resp. 110 en 150 DKK (15 en 21 Euro) voor volwassen en 80 en 60 DKK (11 en 8 Euro)voor kinderen. Meer info internet: www.visitodense.com.

Ribe Pas:
Geeft korting op een groot aantal attracties en evenementen in Ribe in West-Jutland, zoals in het Vikingcentrum, het Vikingmuseum, de Domkerk en het Waddencentrum. Ook korting op de Waddenbusnaar het eilandje Mandø en in sommige restaurants. De kaart is 11 dagen geldig en kost 20 DKK (3 Euro) voor volwassenen en 10 DKK (2 Euro) voor kinderen.

Er zijn ook kortingspassen in het gebied van Esbjerg op West-Jutland, in Midden-Jutland, in het gebied van de rivier de Gudenå op Jutland en in Skagen op Noord-Jutland.

Meer info internet: www.ribetourist.dk.

Verder in deze toeristische nieuwsbrief van het Deens Verkeersbureau:

s Werelds grootste Vikingschip in Roskilde nagebouwd In Ribe verrijst een Vikingschip
Grote Turner-expositie in Statens Museum for Kunst Museumtoren op eiland Bornholm
Cultuurnacht in Kopenhagen
Weer Golden Days in Kopenhagen
Frederikshavn viert Tordenskiold-dagen
Teddyberen maken in Kopenhagen
Glasmuseum in Ebeltoft breidt uit
Kopenhaagse Opera opent in januari 2005
Spelen met fantasie in Museum Koldinghus
Deense mode pronkt in Design Center

s Werelds grootste Vikingschip in Roskilde nagebouwd In de Deense stad Roskilde, ten westen van de hoofdstad Kopenhagen, is s werelds grootste Vikingschip, een dertig meter lang oorlogsschip dat plaats biedt aan zeventig krijgers, gereconstrueerd. Het schip dat als voorbeeld dient, is een exemplaar dat via Schotland en Ierland naar Denemarken kwam en in de 11e eeuw in de Roskilde Fjord tot zinken is gebracht. Het werd 45 jaar geleden bij Skuldelev geborgen door Deense experts en samen met andere scheepsvondsten uit de Vikingtijd in Roskilde geëxposeerd. Zo ontstond hier het Vikingschepenmuseum, tegenwoordig een belangrijke attractie.

Acht botenbouwers van het museum hebben vier jaar gewerkt om een natuurgetrouwe kopie van het grote Skuldelev-schip te maken. Voor het hout zijn 300 bomen zorgvuldig één voor één gekozen. De bouwers werken zoveel mogelijk met gereedschap dat naar voorbeelden uit de Vikingtijd is gemaakt. De smid van het project vervaardigde bijvoorbeeld handmatig de ongeveer 7000 ijzernagels waarmee de onderdelen van de romp van het schip aan elkaar zijn gezet. Voor het schip was een wollen zeil van 120 vierkante meter nodig en 2 kilometer touw, dat is vervaardigd uit lindenbast en paardenhaar. Het zeil heeft roodgele strepen, net als bij de Vikingen. Met de reconstructie willen de deskundigen van het Vikingschepenmuseum nagaan hoe een dergelijk schip werd gebouwd en hoe het zich op open zee gedroeg.

Het is de bedoeling dat het nagebouwde Vikingschip in de komende jaren uitvoerig wordt getest. Zo zal het een tocht via het Skagerrak over de Noordzee gaan maken naar Ierland en Schotland, waar het originele exemplaar vermoedelijk rond het jaar 1042 door Vikingen is gebouwd. De experts hopen zo vast te stellen hoe de Vikingen met deze zogeheten langschepen zeilden.

Het Vikingschepenmuseum geeft een mooi inzicht in het reilen en zeilen van de Vikingen. Niet alleen zijn de vijf schepen te zien die eind jaren vijftig en begin jaren zestig van de vorige eeuw werden opgegraven in de nabijgelegen fjord, ook kunnen er regelmatig activiteiten worden gevolgd op het museumeiland, waarop ook de museumwerf ligt. In de zomermaanden kunnen er vanaf het museumeiland regelmatig boottochten worden gemaakt in nagebouwde Vikingschepen. Bezoekers kunnen daarbij zelf actief zijn.

Meer inlichtingen:
Vikingeskibsmuseet, Vindeboder 12, DK-4000 Roskilde, tel. +45 4630 0200 en internet: www.vikingeskibsnuseet.dk. Voor meer info over vakantieland Denemarken: www.visitdenmark.com.

Ook in Ribe verrijst een Vikingschip
In het Zuid-Deense stadje Ribe in Jutland wordt gebouwd aan een kopie van een vikingschip. Dat gebeurt in het Vikingcentrum, waar een reconstructie wordt vervaardigd van een scheepstype dat in 1993 is gevonden in Gislinge aan de Lammefjord in het noorden van het eiland Seeland. Het gaat om een relatief klein vikingschip, ruim 7½ meter lang en ongeveer 1½ meter breed en uitgerust met een tamelijk platte bodem, waardoor het een diepgang had van slechts 40 centimeter. Hierdoor was dit type geschikt voor tochten op de Waddenzee en langs de kusten. Vrijwel zeker is het niet gebruikt als oorlogsschip.

In het Vikingcentrum in Ribe worden al jaren huizen, stallen, schuren uit de Vikingtijd nagebouwd, waarbij zoveel mogelijk wordt gewerkt met technieken die uit die periode bekend zijn. De gebouwen kunnen in het centrum worden bezocht. Omdat er de laatste jaren vaak door bezoekers werd gevraagd wanneer een vikingschip zou worden gebouwd, besloot de leiding een dergelijk project in gang te zetten. Daarbij werd samenwerking gezocht en gekregen van het Vikingschepenmuseum in Roskilde op het eiland Seeland.
Bezoekers van het centrum in Ribe kunnen de bouw van het Vikingschip in elk geval tot 1 oktober a.s. van nabij volgen. De bouw wordt een dezer weken voltooid.

In het centrum worden regelmatig activiteiten gehouden die een relatie hebben met de Vikingtijd. Eenmaal per jaar is er een grote Vikingmarkt. Ribe, ooit de hoofdstad van Denemarken, was een belangrijk centrum van de Deense Vikingen. In de stad is ook een interessant museum dat ruime aandacht besteedt aan het rijke Vikingverleden.

Meer info: Ribe Vikingecenter, Lustrupholm, Lustrupvej 4, DK-6760 Ribe, tel. +45 7541 1611 en internet: www.ribevikingecenter.dk. Voor meer info over vakantieland Denemarken: www.visitdenmark.com.

Grote Turner-expositie in Statens Museum for Kunst In het Statens Museum for Kunst in Kopenhagen is tot 9 januari 2005 een grote expositie met werk van de beroemde Britse landschapsschilder William Turner (1775-1851). Er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de invloed die hij had op andere bekende schilders, zoals zijn landgenoot Constable, de Fransen Corot en Granet, de Duitsers Blechen, Friedrich en Rottmann en de Deense kunstenaars Eckersberg, Købke en Constantin Hansen. Ook van deze schilders zijn talrijke werken op de tentoonstelling vertegenwoordigd.
De unieke expositie is mogelijk gemaakt door samenwerking tussen het Deense museum en Tate Britain in Londen, die een groot aantal kunstwerken uitleent. De tentoonstelling is in Kopenhagen te bezichtigen tot 9 januari a.s.

Meer informatie: Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, DK-1307 Kopenhagen K., tel. +45 3374 8494 en internet: www.smk.dk.

Museumtoren op eiland Bornholm
Rønne, de hoofdstad van het Deense Oostzee-eiland Bornholm, krijgt een opvallend nieuw gebouw: een toren waarin het Bornholms Museum zal worden gevestigd. Het torenontwerp van de jonge Deense architect Kim Thomasen is gekozen uit 125 inzendingen uit de hele wereld. De toren wordt verbonden met de huidige museumgebouwen in Rønne. Voor het nieuwe museumproject op het populaire vakantie-eiland is al een bedrag van 12 miljoen DKK (ca. 1,6 miljoen Euro) gereserveerd. Wanneer de toren gereed zal zijn is nog niet bekend.

Meer info: Destination Bornholm, Nordre Kystvej 3, DK-3700 Rønne, tel.
+45 5695 9500, fax +45 5695 9568, e-mail: info@bornholm.info. Voor meer info over vakantieland Denemarken: www.visitdenmark.com.

Cultuurnacht in Kopenhagen
Op 8 oktober a.s. wordt in Kopenhagen weer de Cultuurnacht gehouden, een evenement waarbij liefhebbers tot middernacht welkom zijn in de belangrijkste musea, expositieruimten, galeries en kerken. Het gaat in totaal om zon driehonderd locaties. De Cultuurnacht is een goede gelegenheid Deense en internationale artiesten op locatie te ontmoeten. Schrijvers en dichters lezen op het evenement voor uit eigen werk, schilders en andere kunstenaars openen hun ateliers. Op tal van plaatsen zorgen musici voor live optredens. Op een aantal locaties worden speciale activiteiten ontplooid voor kinderen.

Een Night of Culture Pass die te koop is in de vorm van een badge geeft recht op gratis toegang tot 700 culturele evenementen. Wie de badge zichtbaar draagt, heeft tijdens het evenement recht op gratis openbaar vervoer in het gebied van Groot-Kopenhagen. De Night of Culture-Pass kost 70 DKK (9,50 Euro) en is verkrijgbaar vanaf 13 september a.s. bij de VVVs, musea en treinstations in Kopenhagen. Het programma van de Cultuurnacht in Kopenhagen staat te lezen op de internetsite www.kulturnatten.dk (verkorte versie in het Engels).

Meer informatie: Wonderful Copenhagen, tel. +45 3355 7484 en internet: www.visitcopenhagen.dk. Voor meer info over vakantieland Denemarken: www.visitdenmark.com.

Weer Golden Days in Kopenhagen
Van 3-26 september a.s. vindt in Kopenhagen voor de zesde keer het tweejaarlijkse culturele festival Golden Days plaats. Het thema is ditmaal Het tijdperk van de dromen Kopenhagen rond 1890. Het was de periode van wat de moderne doorbraak werd genoemd: in het tot dan toe sterk agrarische Denemarken groeide Kopenhagen uit tot een echte grote stad waarvan het inwonertal verdubbelde, met elektriciteit, telefoon en trams en andere nieuwe ontwikkelingen.

Tijdens de Gouden Dagen wordt met ondermeer exposities, theater, concerten, lezingen en stadsrondleidingen geprobeerd de tijd van toen een beetje terug te halen, iets van de dromen van toen te herbeleven. Meer dan vijftig culturele instellingen doen aan het festival mee. Er staan meer dan tweehonderd uiteenlopende evenementen op het programma.

Meer info: Golden Days in Copenhagen, Øster Farimagsgade 4, DK-2100 Kopenhagen Ø, tel. +45 3542 1432, fax +45 3542 1491 en internet: www.goldendays.dk (met het volledige programma). Voor meer info over vakantieland Denemarken: www.visitdenmark.com.

Frederikshavn viert Tordenskiold-dagen
In Frederikshavn in Noord-Oost Jutland, worden in het weekend van 3-5 september a.s. weer de Tordenskiold-dagen gevierd ter herdenking van de Deense zeeheld Peder Wessel, beter bekend als Tordenskiold. De havenstad Frederikshavn aan het Kattegat was destijds Tordenskiolds steunpunt. Van hieruit deed hij in 1717 ook zijn beslissende aanval op de Zweden tijdens de grote Noordse Oorlog.

Elk jaar wordt onder de titel AA'ret er 1717 (Het jaar 1717) een episode uit de roemruchte geschiedenis van de stad nagespeeld, waarbij meer dan duizend amateur-acteurs in historische kostuums optreden. Er worden dan heroïsche gevechten nagebootst, waarbij kanongebulder klinkt en lichteffecten voor een indrukwekkend decor zorgen. Voor de kust spelen zich weer zeeslagen af. In de hele binnenstad van Frederikshavn wordt tijdens de Tordenskiold-dagen de tijd zon drie eeuwen teruggedraaid.

Meer info: Turistbureau, Skandiatorv 1, DK-9900 Frederikshavn, tel.
+45 9842 3266 en internet: www.frederikshavn-tourist.dk. Voor meer info over vakantieland Denemarken: www.visitdenmark.com.

Teddyberen maken in Kopenhagen
In het familierecreatiepark Tivoli in Kopenhagen is de eerste Build-a-Bear-boetiek van Europa geopend. Liefhebbers kunnen hier volgens een Amerikaans concept teddyberen naar eigen smaak in elkaar zetten. De materialen kunnen ter plekke worden gekozen. In de winkel staan ervaren berenmakers klaar voor hulp. Als het pluchen lievelingsdier gereed is kan ter plekke ook kleding worden aangeschaft. In de winkel in Kopenhagen zijn uniformen van het Tivolipersoneel en kostuums van de populaire Tivoli-harlekijn Pjerrot populair.

In de berenboetiek kan overigens ook voor andere dieren als speelgoed worden gekozen, zoals konijntjes, apen en honden. Voor een naakt dier van pluche moet omgerekend zon 13.50 worden neergeteld. Voor een aangeklede teddybeer ligt de koers op bedragen tussen de 30 en 50. De teddyberenwinkel is zowel vanaf het Tivoliterrein als vanaf de Vesterbrogade, waar zich de hoofdingang van het park bevindt, te bereiken. Het is de bedoeling dat er in Denemarken de komende jaren nog enkele Build-a-Bear-winkels worden geopend.

Meer info: Tivoli, Vesterbrogade 3, DK-1630 Kopenhagen V., tel. +45 3315 1001, fax +45 3375 0381, internet: www.tivoli.dk. Voor meer info over vakantieland Denemarken: www.visitdenmark.com.

Glasmuseum in Ebeltoft breidt uit
Het in 1985 geopende Glasmuseum in het Deense stadje Ebeltoft (Oost-Jutland) wordt flink uitgebreid. Vóór oktober 2005 komen er expositieruimten met een oppervlakte van ongeveer 800 vierkante meter bij. Door de uitbreiding kunnen er onder meer grotere speciale exposities worden georganiseerd. Ook kan een groter deel van de vaste collectie permanent worden getoond. Het museum krijgt ook een cultureel café en een bezoekerstuin. Met de uitbreiding is een bedrag van omgerekend 2.3 miljoen Euro gemoeid.
Tijdens de bouw blijft het museum, dat ongeveer 1500 voorwerpen van 600 internationale glaskunstenaars bezit, open voor het publiek. Het Glasmuseum aan de haven van Ebeltoft geldt als een van de belangrijkste in zijn soort in Europa.

Meer info: Glasmuseet, Strandvejen 8, DK-8400 Ebeltoft, tel. +45 8634 1799, fax +45 8634 6060. Voor meer info over vakantieland Denemarken: www.visitdenmark.com.

Kopenhaagse Opera opent in januari 2005
De nieuwe Opera van Kopenhagen, op het zogeheten dokeiland in het havengebied, gaat op15 januari a.s. open. Het gebouw, ontworpen door de bekende Deense architect Henning Larsen, is een gift aan het Deense volk van de A.P. Møller en Chastine Mc-Kinney Møller Stichting, voortgekomen uit de grootste industriële groep van Denemarken. Het bouwwerk kost 2.2 miljard DKK.

Het operagebouw telt zes verschillende podia. De grote zaal zal plaats bieden aan 1400 bezoekers. De oefenzaal van het orkest komt 13 meter onder zeeniveau te liggen. Het opvallendste van de Opera van Kopenhagen zal het zogeheten drijvende dak zijn. Op de bovenste verdieping van het opmerkelijke gebouw komt een restaurant met een groot terras, dat prachtig uitzicht biedt over de haven van de Deense hoofdstad.

Op de openingsdag is er een feestelijk opera- en balletgala. Het programma voor het eerste operaseizoen is al bekend. Op 26 januari a.s. is de openingsvoorstelling van Verdis Aïda, op 20 februari van Richard Strauss Elektra, op 12 april van Paul Ruders Proces Kafka en op 7 juni van Richard Wagners Siegfried.

Meer info: Københavns Turistcenter Copenhagen Right Now, Vesterbrogade 4A, DK-1610 København V, tel. +45 7022 2442, fax. +45 7022 2452 en internet: www.visitcopenhagen.dk. Voor meer info over vakantieland Denemarken: www.visitdenmark.com.

Spelen met fantasie in Museum Koldinghus
Het Museum Koldinghus, in het middeleeuwse kasteel in het hartje van Kolding in Jutland, is een interessante expositie te zien onder de naam Spelen met fantasie. Deze gaat onder meer in op de fantasiewerelden die o.a. schrijvers door de eeuwen heen hebben geschapen van de Odysseus tot en met de wereld van Tolkien en van Harry Potter.

De expositie richt zich niet alleen tot jeugdigen, maar ook tot volwassenen, bij wie tijdens een rondgang door het museum herinneringen aan allerlei fantasiefiguren uit hun jeugd snel zullen terugkeren. De bijzondere tentoonstelling geeft een bijzondere blik op de vele fantasiewerelden die in de loop der tijden zijn geschapen. En geeft antwoord op vaak gestelde vragen. Zoals: waarom gaan zoveel normaal begaafde jongeren een paar dagen bij temperaturen onder nul in slaapzakken voor een bioscoop liggen om de favoriet uit hun fantasiewereld te zien. De expositie in het fraai gerestaureerde kasteel Koldinghus is te zien tot 9 januari 2005.

Meer informatie: Museet på Koldinghus, Markdannersgade 11, DK-6000 Kolding, tel. +45 7633 8100, fax +45 7633 8199 en internet: www.koldinghus.dk. Voor meer info over vakantieland Denemarken: www.visitdenmark.com.

Deense mode te pronk in Design Center
Het Danish Design Center in Kopenhagen wijdt tot 24 oktober a.s. een expositie aan Deense mode. Daarmee wil het centrum aantonen hoezeer Deense modeontwerpers zijn opgerukt op de internationale ladder. Op de expositie laten veertien Deense ontwerpers van naam hun visie op de mode van de toekomst zien. Iedere ontwerper heeft voor de tentoonstelling drie complete nieuwe kledingsets gemaakt. Alle ontwerpen zijn gefotografeerd door modefotografen van naam. Ook de fotos maken onderdeel uit van de expositie, die de naam UNIK: danish fashion draagt.

Meer informatie: Danish Design Center, H.C. Andersen Boulevard 27, DK-1553 Kopenhagen V., tel. +45 3369 3369, fax +45 3369 3300, internet: www.ddc.dk. Voor meer info over vakantieland Denemarken: www.visitdenmark.com.