Nederlands Uitgeversverbond

Dagbladbezorgers van het Jaar 2004

PERSBERICHT

Op 15 september 2004 zijn de winnaars bekendgemaakt van de verkiezing van de Dagbladbezorger van het Jaar: Francine Dol (17) uit Houten en Goof de Groot (68) uit Sliedrecht. Francine Dol was de beste in de categorie junior (15+), Goof de Groot won in de categorie senior (40+). Tijdens een feestelijke prijsuitreiking in De Meervaart in Amsterdam ontvingen zij uit handen van Jan Douwe Kroeske een reischeque ter waarde van 2.500,-. Ook de winnaars van de Publieksprijs werden bekendgemaakt.

Voor de titel Dagbladbezorger van het Jaar worden jaarlijks 24 bezorgers genomineerd: uit elke provincie één in de categorie junior en één in de categorie senior. De abonnees van deze bezorgers konden ook dit jaar weer hun stem uitbrengen op hun eigen bezorger via www.worddagbladbezorger.nl of per post via een stemkaart. De jury heeft het aantal stemmen gewaardeerd naar de omvang van de wijk, afstand van de wijk, soort wijk en of de krant in de ochtend of middag wordt bezorgd. Francine Dol (Utrecht) en Goof de Groot (Zuid-Holland) bleken als beste uit de bus te komen. Zij kregen een reischeque als hoofdprijs. De overige genomineerden werden beloond met een Batavus-fiets.

Toegewijde bezorgers
Goof de Groot bezorgt al meer dan 50 jaar de krant. Op dit moment brengt hij De Dordtenaar, de Volkskrant, Trouw, Algemeen Dagblad en Nederlands Dagblad rond. Zijn abonnees brachten massaal hun stem op hem uit omdat hij altijd een oplossing bedenkt om iedereen tevreden te stellen en altijd klaarstaat om de krant na te bezorgen, zelfs op zaterdagavond. Ook Francine Dol uit Houten staat bekend om haar toewijding. Zij is bezorger van Het Financieele Dagblad, De Telegraaf, Trouw, Utrechts Nieuwsblad, Algemeen Dagblad en de Volkskrant. De stemkaarten die haar abonnees opstuurden, waren alle opgevrolijkt met een foto van haar en de stemmende abonnee.

Publieksprijs
Tijdens de verkiezing konden abonnees ook hun stem uitbrengen op hun bezorger als die niet was genomineerd. Patrick Mesman uit Zoeterwoude en Lia de Jonge uit Udenhout kregen hierbij de meeste stemmen. Patrick omdat hij altijd op tijd is, trouw en beleefd is. Lia omdat zij altijd voor een correcte bezorging zorgt. Haar abonnees vinden het vooral bijzonder dat zij haar eindejaarsfooien altijd aan een goed doel schenkt. Lia en Patrick hebben ieder een Irischeque van 500,- gewonnen.

Extra aandacht voor typisch Nederlandse baan
De bekendmaking van de Dagbladbezorgers van het Jaar is een onderdeel van de Week van de Dagbladbezorger, die loopt van 13 tot en met 17 september. In deze week wordt het onmisbare werk van dagbladbezorgers extra onder de aandacht gebracht en worden de bezorgers zelf in het zonnetje gezet. Deze week is samen met de verkiezing een initiatief van de Nederlandse Dagbladpers (NDP), waarin alle Nederlandse dagbladen verenigd zijn. De Nederlandse Dagbladpers streeft ernaar zo veel mogelijk jongeren en ouderen te interesseren voor de typisch Nederlandse baan van dagbladbezorger. Want bijna nergens ter wereld zijn er zoveel mensen geabonneerd op een of meerdere dagbladen als in Nederland.

Amsterdam, 15 september 2004