FNV

voorjaarsoverleg

Slachtoffers bedrijfsongeval belagen Okura

Bloedende slachtoffers van bedrijfsongevallen lagen vandaag rond het middaguur voor de deur van hotel Okura in Amsterdam. Ze belaagden de 300 bezoekers van een Europese conferentie over veiligheid op het werk.

Het gaat om geschminkte vakbondsmensen die aandacht vragen voor de jaarlijks meer dan 150.000 ernstige ongevallen in Nederlandse bedrijven, waarvan 80 met dodelijke afloop. De bonden doen zelf niet mee aan de conferentie.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal: "Wij hebben het even helemaal gehad met conferenties en sociale dialogen. Hier binnen wordt gepraat over convenanten en 'soft laws'. Wat ons betreft allemaal veel te soft. Wij willen dat de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid en gezondheid van werknemers en zorgt voor een goede, stevige Arbowet."

De Waal verwijt het kabinet Balkenende dat het maar doorgaat met schrappen van rechten van werknemers. Daardoor moeten die langer werken, krijgen ze minder medezeggenschap en neemt het risico op ongevallen toe.

De Nederlandse staatssecretaris Van Hoof organiseert de conferentie in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. De bonden delen aan de deur pamfletten uit, waarin ze opsommen hoe het kabinet Balkenende de rechten van werknemers afbreekt.

15 september 2004