FNV

voorjaarsoverleg

Prinsjesdag = actiedag door het hele land

Tijdens Prinsjesdag, volgende week dinsdag, organiseert de vakbeweging een manifestatie op het Spuiplein in Den Haag. Actievoerders kunnen de troonrede op groot scherm volgen. Voorafgaand hieraan geven de voorzitters van FNV, CNV en MHP (De Waal, Terpstra en Verhoeven) een reactie.

Ook is er een Prinsjesdagmanifestatie in Arnhem op het Kerkplein/Eusebiusplein, in aanwezigheid van FNV Bongenoten-voorzitter Henk van der Kolk. In Utrecht is een manifestatie in muziekcentrum Vredenburgh, waar onder meer De Waal en Terpstra een alternatieve troonrede houden. Deze manifestatie duurt van 9.00 tot 15.00 uur.

Alle vakbonden roepen werknemers op om samen met collega's naar de troonrede te kijken. Als werknemers dat op zoveel mogelijk plaatsen en met zoveel mogelijk mensen tegelijk doen, krijgen kabinet en werkgevers een signaal dat Nederland beter verdient.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) vraagt al het onderwijspersoneel met hun leerlingen naar de troonrede te kijken. Omdat weglopen van de werkplek in het onderwijs direct de leerlingen treft, stelt de AOb voor om klassikaal naar de troonrede te kijken. De bond biedt hiervoor op zijn website een lessuggestie aan, die het mogelijk maakt de troonrede en de miljoenennota inhoudelijk te behandelen in de les.

In aanloop naar Prinsjesdag vinden elke dag acties plaats door het hele land. Aanstaande maandag organiseert FNV Bondgenoten een massale demonstratie in Rotterdam. De Rotterdamse en Haagse vervoersbedrijven leggen dan het werk neer. Een overzicht van alle acties is te vinden op de gezamenlijke FNV-CNV-MHP-website 'Nederland verdient beter'.

Op zaterdag 2 oktober houden de vakcentrales een grote landelijke manifestatie op het Museumplein. FNV en CNV-leden krijgen daarvoor een gratis treinkaartje thuisgestuurd, leden van de MHP kunnen de reis declareren.

In verband met de grote drukte krijgen de deelnemers voor 2 oktober een reisadvies, afhankelijk van hun regio. Hoe je het beste kunt reizen, is te zien in een speciaal filmpje.

15 september 2004