Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Apeldoorn


Nadere informatie:

Bureau Persvoorlichting

055 - 548 60 58

Bert Top


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT APELDOORN


15 september 2004


Onderwerp: verdachten groot aantal conifeerbranden aangehouden.


Met de aanhouding van vijf Apeldoorners (13, 15, 18, 23 en 34 jaar) heeft de politie enkele tientallen conifeer- en containerbranden opgelost. Vooral de conifeerbranden zorgden in de zomerperiode voor aanzienlijke onrust en mede door de oplettendheid van getuigen kwam het onderzoek van de politie in een stroomversnelling.


De Apeldoornse politie heeft de afgelopen periode 5 Apeldoorners aangehouden en verhoord over een groot aantal conifeer- en containerbranden. Twee van hen (13 en 18) konden begin augustus worden aangehouden door oplettendheid van een buurtbewoner, die hen bezig zag bij een brandstichting.


De politie kreeg een uitgebreid signalement en bij de zoektocht naar de twee werden zij even later aangehouden. Die avond waren al enkele container- en conifeerbranden geweest en de twee bekenden later deze en andere brandstichtingen. Daarnaast had het politieonderzoek al mogelijke andere verdachten opgeleverd en zij zijn de afgelopen weken aangehouden en verhoord.


Nu, na afloop van het onderzoek is duidelijk, dat zij verantwoordelijk worden geacht voor zo'n 50 branden in heel Apeldoorn. Vooral de wijken Orden, Zevenhuizen en het dorp Ugchelen moesten het ontgelden. Bij één brand is, zoals de verdachten aangeven, per ongeluk een schuur in brand geraakt. De schade, maar vooral de angst bij huizenbezitters was aanzienlijk.


Tijdens het onderzoek bleek, dat niet van alle feiten aangifte bij de politie was gedaan. Agenten die met de verdachten rond reden om de locaties aan te wijzen waar zij brand hadden gesticht kwamen tot een hoger aantal, dan het aantal gedane aangiften. De politie benadrukt nogmaals de waarde van het doen van aangifte !


Verder merkt de politie op, dat niet alle branden zijn opgelost en alertheid ook bij het publiek blijft van belang. De benadeelden worden in kennis gesteld van de oplossing van hun aangifte.
Alle verdachten zijn voorgeleid voor de Recheter-commissaris in Zutphen en onder voorwaarden in vrijheid zijn gesteld.


Einde bericht

---- --