Politie Zaanstreek-waterland


ZAANDAM, KONING WILLIAMSTRAAT

Oorzaak woningbrand bekend

Onderzoek door de technische recherche van de politie heeft uitgewezen dat de woningbrand van woensdag, 8 september, geen technische oorzaak heeft maar vermoedelijk is ontstaan door het spelen met een aansteker waarbij de bank in brand is geraakt. Een 3-jarig jongetje raakte bij de brand ernstig gewond. Buren hebben door kordaat optreden de peuter uit de woning weten te redden en de brand geblust. Het jongetje ligt nog in het brandwondencentrum in Beverwijk. De 24-jarige vader heeft het jongste kind, een jongetje van bijna twee jaar, uit de woning weten te redden. Het kind is een nachtje ter observatie in het ziekenhuis geweest en kon ongedeerd weer met de ouders mee. Bureau Slachtofferhulp is beschikbaar voor alle betrokkenen en zal waar mogelijk helpen. Slachtofferhulp is te bereiken via het nieuwe landelijke nummer 0900-0101.

04:42 15-SEP-04
PURMEREND, MERWEDESTRAAT

Politie blust autobrand

Met de brandblusser uit de dienstauto heeft de politie een autobrand geblust. De brand is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting in de stuurkolom. De brandweer heeft de motorkap opengebroken en de accupool los gehaald om de kortsluiting te stoppen. De 37-jarige Purmerendse, die de auto nog maar net in bezit had, zorgt voor het afvoeren van het voertuig.


Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-150904

00:45 14-SEPT-04
ZAANDAM, BURCHT/ A.G. VERBEEKSTRAAT

Drie drankrijders aangehouden

Agenten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag drie drankrijders van de weg gehaald in Zaandam. Een 33-jarige automobilist uit Zaandam trok de aandacht omdat hij zonder licht over de Burcht reed. Ter controle werd een blaastest afgenomen waaruit bleek dat de man de limiet fors had overschreden. Omdat de man meer dan tweeëneenhalf zoveel drank op had als toegestaan, moest hij zijn rijbewijs inleveren. De Zaandammer had enkele maanden geleden voor de tweede keer zijn rijbewijs gehaald, nadat zijn eerste rijbewijs ongeldig was verklaard.
Op de A.G. Verbeekstraat werd een 31-jarige bestuurder uit Westzaan aangehouden. De man was ook nog eens niet in het bezit was van een rijbewijs. En bovendien had de man nog een boete open staan, welke hij direct kon voldoen. Voor het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs is proces-verbaal opgemaakt.
De derde drankrijder werd woensdagochtend vroeg op de Jan Bouwmeesterstraat aangehouden. Een 33-jarige Amsterdammer had de alcohollimiet anderhalf keer overschreden en kreeg een rijverbod van drie uur en een proces-verbaal. De man was enkele jaren geleden ook al eens aangehouden wegens het rijden onder invloed.

10:00-12:00 14-SEPT-04
PURMEREND, JAAGWEG
40 km per uur te hard
Op de Jaagweg in Purmerend werd dinsdagochtend een snelheidscontrole gehouden. De hoogste snelheid bedroeg 90 km per uur. Eén op de tien bestuurders reed harder dan de toegestane 50 km per uur.

14:40-16:00 14-SEPT-04
ASSENDELFT, PROVINCIALEWEG PURMEREND-BUITENHUIZEN (N246)
Nauwelijks hardrijders
Op de Provincialeweg Purmerend-Buitenhuizen in Assendelft werd dinsdagmiddag een snelheidscontrole gehouden. Slechts enkele bestuurders reden te hard terwijl bijna duizend voertuigen de controle passeerden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 94 km per uur bij een toegestane snelheid van 80 km per uur.


Extra politiecontroles gericht op agressieve bestuurders

Vanaf 20 september tot half oktober houdt de politie in Zaanstreek-Waterland extra verkeerscontroles. Het toezicht is speciaal gericht op 'agressieve' weggebruikers.
Ook landelijk wordt deze maand en volgende maand aandacht besteed aan dit onderwerp middels de landelijke verkeerscampagne 'afstand houden' van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het doel van de campagne en de extra controles is om agressief weggedrag tegen te gaan en overtreders te bestraffen. Uiteindelijk moet de verkeersveiligheid hierdoor toenemen.
Mensen die bewust overtredingen begaan in het verkeer, raken vaker betrokken bij een ongeval, zo blijkt uit onderzoek van het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid). Bestuurders die zich op hun beurt ergeren aan het gedrag van hun medeweggebruikers, zorgen ook weer voor gevaarlijke verkeersovertredingen. Zo lokt onnodig links rijden soms weer bumperkleven uit.

Bumperkleven ergernis nummer één
In de zogenaamde ergernis-top-tien van weggebruikers staat bumperkleven nog altijd op de eerste plaats. Te weinig afstand houden is niet alleen irritant maar is bovendien de oorzaak van de helft van alle verkeersongevallen op de snelweg. Negen van de tien kop-staartbotsingen zijn het gevolg van onvoldoende afstand houden.
In de wet staat dat een bestuurder zijn of haar voertuig tot stilstand moet kunnen brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is. Afhankelijk van de snelheid en afstand tot de voorligger kan de boete voor bumperkleven oplopen tot 400 euro.
Naast bumperkleven zijn ook te hard rijden, rechts inhalen, over de vluchtstrook rijden etc. voorbeelden van overtredingen die weggebruikers in gevaar brengen of agressie uitlokken.


Honderden boetes

Vorig jaar werden tijdens de campagneperiode in twee weken tijd meer dan tweehonderd asociale weggebruikers bekeurd en raakten vijf bestuurders hun rijbewijs kwijt omdat zij meer dan 50 km per uur te hard reden. De 'asociale' gedragingen liepen uiteen van bellen tijdens het rijden tot keren op de snelweg. De verkeersovertreders, automobilisten en motorrijders, waren vooral te vinden op Provincialewegen en snelwegen. Het merendeel van de overtreders werd gelijk op hun gevaarlijke weggedrag aangesproken.
Ook de komende vier weken zal de politie asociale weggebruikers zoveel mogelijk worden staande houden. Het verkeershandhavingsteam zal bij het uitvoeren van de controles veel gebruik maken van de onopvallende videoauto. Daarnaast houden agenten van de verschillende wijkteams iedere dag in opvallende en opvallende voertuigen toezicht.


---- --