Socialistische Partij

SP verheugd over einde kokkelvisserij

15-09-2004 * "Dat werd hoog tijd," reageert SP-Kamerlid Krista van Velzen verheugd op het nieuws dat de mechanische kokkelvissers niet meer zullen uitvaren. "De desastreuze effecten van de kokkelvisserij waren al langer duidelijk. Nu is gebleken dat ook de vergunningverlening niet kosjer was."

De Raad van State zette gisteren een streep door het laatste visseizoen van de mechanische kokkelvisserij door hun vergunning te schorsen. De Raad baseerde zich op het eerdere oordeel van het Europese Hof dat vergunningen voor de kokkelvisserij streng getoetst moeten worden. Een aantal maanden terug besloot het kabinet al dat er vanaf volgend jaar geen plek meer is voor de kokkelvisserij in de Waddenzee.

Van Velzen is verheugd over de uitspraak van de Raad maar kijkt kritisch naar de uitkooponderhandelingen met de sector: "Het Europese Hof oordeelde dat de kokkelvisserij een `plan' of `project' is en geen `bestaande activiteit.' Dat betekent in mijn ogen dat er geen bestaande rechten zijn. Het was redelijkerwijs te voorzien dat men zou moeten stoppen. Een uitkoop lijkt mij daarom juridisch moeilijk houdbaar."

Het Kamerlid maakt zich hard voor een sociaal plan voor het personeel. Een eventuele uitkoopregeling zou waarschijnlijk vooral ten goede komen aan een Zwitserse zakenbank, die het merendeel van de vergunningen in handen heeft.

* Download het SP-rapport `Kokkelvisserij: wijs voor de Wadden?' (PDF, 260 Kb)
* Uitkoop moet einde maken aan schadelijke kokkelvisserij Nieuwsbericht, 11 december 2004
* Krista van Velzen ziet kaalslag Waddengebied met eigen ogen Nieuwsbericht, 1 augustus 2003