ProRail

Persbericht

15-09-2004

ProRail surveilleert extra bij overwegen op schoolroutes

Ter ondersteuning van de scholencampagne tegen spoorvandalisme, surveilleert ProRail deze en volgende week extra bij overwegen in de buurt van scholen. Daar zigzaggen namelijk regelmatig jongeren tussen de gesloten overwegbomen door, met gevaar voor eigen leven. De toezicht-houders delen flyers en kaarten uit en gaan met jongeren in gesprek over de risicoâs bij het spoor.

In heel Nederland ontstaan gevaarlijke situaties doordat jongeren tussen de gesloten spoorbomen door-glippen, met gevaar voor eigen leven. Ook wordt er veel vandalisme gepleegd en de daders komen daarbij te dicht bij de rails. Sommige mensen nemen - op de fiets, brommer of te voet - sluiproutes langs het spoor. Jongeren die dit doen brengen zichzelf en anderen in gevaar en veroorzaken treinvertragin-gen.

Afgelopen week stuurde ProRail informatiepakketten naar 350 scholengemeenschappen. Docenten kunnen aan de hand van cases en opdrachten de risicoâs van het spoor bespreken met hun leerlingen. In zuid Nederland wordt er deze week extra gecontroleerd bij overwegen waar veel jongeren langskomen op weg van en naar school. In Limburg staan de toezichthouders in Echt, Venlo, Roermond, Geleen, Valkenburg en Venray. In Noord-Brabant patrouilleren de toezichthouders in Oss, Vught, Rosmalen en Boxmeer. Mensen die betrapt worden op zigzaggen krijgen nu nog een waarschuwing, maar worden bij herhaling beboet.

Achtergrond problematiek
Ongeveer 10 procent van alle storingen in het treinverkeer wordt veroorzaakt door derden. Daaronder verstaan we: aanrijdingen, zelfdoding, spoorlopers en vandalisme. Een machinist remt abrupt wanneer hij iemand op of vlakbij het spoor ziet. Hij schrikt en weet niet of de persoon op het spoor de trein ziet aankomen. Tot de spoorloper weg is, moeten alle treinen in beide richtingen stapvoets rijden en dit zorgt voor vertragingen. ProRail werkt er samen met NS, gemeentes en spoorwegpolitie aan om de veiligheid op het spoor te verbeteren en de vertragingen terug te dringen.