Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 14 september 2004

Nederlandse Architecten op de 1e Architectuur Biënnale in Beijing

Van 16 september 2004 tot 6 oktober 2004 in het NAMOC in Beijing

De prominente internationale positie van Nederlandse architectuur wordt dit najaar bevestigd in China. In en rond het National Art Museum Of China (NAMOC) wordt van 16 september tot 6 oktober de eerste Architectuur Biënnale van Beijing gehouden. De organisatie heeft 4 West-Europese landen uitgenodigd om deel te nemen hieraan: Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Nederland. Op de Biënnale is verder ook werk te zien van vijf verschillende Nederlandse architectenbureaus; OMA/Rem Koolhaas, Neutelings Riedijk, MVRDV, UN studio en NOX architects . De tentoonstelling wordt op 20 september officieel geopend in het bijzijn van de Chinese minister van cultuur en bouwzaken.

China wil met deze Biënnale de periode van grote veranderingen laten zien die het land de afgelopen 20 jaar doormaakt op het gebied van cultuur en maatschappij. Om de status en omvang van haar steden te vergroten trekt China internationaal erkende architecten aan zoals Herzog & DeMeuron (het Olympisch stadion) KSP Engel und Zimmerman (de Nationale Bibliotheek), Andreu (de Opera van Beijing) en OMA/Rem Koolhaas (de centrale Chinese televisie zender) om bij te dragen aan de stedelijke ontwikkeling.

Verdeeld over de verschillende tentoonstellingsruimtes van de Biënnale, die samen 200.000 vierkante meter beslaan, worden zowel projecten uit de publieke als de private sector getoond van vijftig Chinese architectenbureaus die mede verantwoordelijk zijn voor de metamorfose van het huidige China als het werk van buitenlandse bureaus die daar werken. Het werk van OMA/Rem Koolhaas is te zien in de Internationale hal van het NAMOC. Elders in het gebouw zijn op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in China twee reizende tentoonstellingen te zien van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). 'Behind the curtains' over het werk van Neutelings Riedijk architecten en 'Hungry Box' over MVRDV architecten. In het UHN dorp dat ook deel uitmaakt van het Biënnaleterrein presenteren Ben van Berkel en Caroline Bos (UN studio) en Lars Spuyenbroek (NOX Architects) zich.

De eerste Architectuur Biënnale Beijing zal naar verwachting zo'n 2.000.000 bezoekers trekken.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

NAi persbeelden