Gemeente Alkmaar


Europese Mobiliteitsweek
Week van de Vooruitgang ook in Alkmaar

15 september 2004

Van donderdag 16 tot en met woensdag 22 september vindt de Europese Mobiliteitsweek plaats. Tijdens deze week, die in Nederland `Week van de vooruitgang' is genoemd, vinden in heel Europa activiteiten plaats rond problemen en oplossingen op het gebied van mobiliteit, voor nu en de toekomst, ook in Alkmaar. Voor alle vormen van vervoer moet een plek zijn in onze stad. In dit artikel een greep uit de vele vormen van vervoer waaraan de gemeente Alkmaar aandacht besteed.

In de mobiliteitsweek heeft iedere dag een eigen thema. Donderdag 16 september is dit op voeten en fietsen naar school. Op deze dag komen ouders met hun kinderen zoveel mogelijk lopend of fietsend naar school en zorgen scholen o.a. voor veilige oversteekvoorzieningen. In Alkmaar maakt basisschool De Prinsenhof zich sterk voor dit thema.

"Langzaam rijden gaat sneller"
Op donderdag 16 september is er in buurthuis Oud-Overdie een informatie-avond over `Langzaam rijden gaat sneller'. Onder deze naam heeft Rijkswaterstaat laten onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de verkeersstroom, als automobilisten langzamer gaan rijden. Niet alleen het milieu en de verkeersveiligheid blijken gebaat te zijn bij een lagere snelheid. Ook de doorstroom op de wegen moet verbeteren bij langzaam rijden, en daarmee de capaciteit op wegen. Voor de bereikbaarheid van een stad als Alkmaar kan dat wellicht ook interessant zijn.
Tijdens informatie-avond wordt een praktijkvoorbeeld uit Hilversum toegelicht. Er wordt gekeken of een soortgelijke aanpak in Overdie tot de mogelijkheden behoort. Alle Alkmaarders zijn van 20.00 tot 22.00 uur welkom in het buurthuis aan de Coornhertkade 108 om de presentatie bij te wonen en om reacties te geven. De avond wordt georganiseerd door OPA en Groen Links.

Vrijdag 17 september
"Het nieuwe rijden"
Lekker ontspannen achter het stuur zitten. Meer gelegenheid om op de weg te letten. Flink besparen op de autokosten. En ook nog eens bijdragen aan een beter milieu. Dat is wat Het Nieuwe Rijden automobilisten kan opleveren. Op 9 juni is de landelijke publiekscampagne 'Het Nieuwe Rijden' van start gegaan. Doel is om de 10 miljoen Nederlandse rijbewijsbezitters kennis te laten maken met deze comfortabele, veilige en brandstofbesparende rijstijl. Via TV- en radiospots met de Doeks uut Hasselt in de hoofdrol wordt de automobilist opgeroepen de rijstijltips van Het Nieuwe Rijden toe te passen. Kijk voor meer informatie op www.hetnieuwerijden.nl.

Zaterdag 18 september
Op de fiets naar de winkel
Deze dag organiseert de Fietsersbond de Nationale Op de Fiets naar de Winkeldag. In het hele land geven actieve leden van de Fietsersbond voorlichting over allerlei mogelijkheden om de boodschappen handig en veilig op de fiets mee te nemen. Vanaf 15 september staat op www.fietsersbond.nl informatie over tijdstippen en locaties van de acties in het land. Ook productinformatie en tips staan dan op de website van de Fietsersbond.

Autovrije binnenstad
Om de Alkmaarse binnenstad bereikbaar te houden, heeft de gemeente een paar jaar terug de flexibele afsluiting geïntroduceerd. Door flexibele palen is heel het kern winkel- en horecagebied in de binnenstad afgesloten voor autoverkeer. Veel `onnodig' verkeer wordt zo uit het centrum gehouden en er is meer parkeergelegenheid voor de binnenstadsbewoners. Bovendien is er alle ruimte voor het publiek om in de binnenstad te veilig en prettig te kunnen winkelen en rond te slenteren. Parkeerruimte voor bezoekers is in een van de parkeergarages aan de rand van
het centrum. Leveranciers die toch in het afgesloten gebied moeten zijn kunnen gebruik maken van de speciale bevoorradingsuren.

Zondag 19 september
Autovrije dag
Laat deze dag eens de auto staan en neem bijvoorbeeld de fiets, ga te voet. Op het stationsplein staat een (toeristische) informatiezuil die full colour plattegronden uitdraait. Typ een bestemming of een straatnaam in de binnenstad in en de informatiezuil wijst de weg. Via een speciaal aangelegde looproute die ook geschikt is voor blinden en slechtziende wandelt u van het station naar het Canadaplein. De looproute is een onderdeel van het plan Duurzaam Veilig.

Maandag 20 september
Fietsen naar je werk
Bij de gemeente Alkmaar heeft het zogenaamde Bedrijfsvervoerplan haar vruchten afgeworpen: slechts 15,5% van de werknemers komt met de auto naar het werk sinds de invoering van het plan in 2001. Doel van het plan is het woon-werkverkeer met de privé auto te ontmoedigen. De benzine kostenvergoeding is afgeschaft. Daarvoor in de plaats krijgen medewerkers een fiets van de baas of een tegemoetkoming in de kosten van het reizen met het openbaar vervoer. Het fietsgebruik van de ambtenaren steeg naar meer dan 60%. Het Alkmaarse plan heeft landelijke aandacht gekregen. Ga deze dag ook eens met de fiets naar het werk!

Dinsdag 21 september
Ruim baan voor bus, trein en tram
Een OV-fiets is een huurfiets voor het openbaar vervoer. Een nieuwe vorm van fietsverhuur op treinstations. Op verschillende plaatsen in Nederland worden deze dag nieuwe verhuurlocaties voor OV-fiets officieel geopend. Lees meer over de OV-fiets op http://www.ov-fiets.nl/


1 euro-kaartje voor de bus
Om het gebruik van het OV te stimuleren, introduceert de gemeente Alkmaar in december 2004 een EUR 1,- kaartje voor de bus. Dit eurokaartje is geldig op zowel de stads- als servicelijnen. Doel van de actie is om goedkoop openbaar vervoer aan te bieden en om het vooral gemakkelijk te maken voor reizigers. Een rit (zonder overstap) in de stad kost ongeacht het aantal zones EUR 1,-. De actie is altijd van toepassing, maar op werkdagen na 09.00 uur. Het kaartje is in de bus te koop. De strippenkaarten en andere vervoerbewijzen blijven gewoon bestaan.

Woensdag 22 september
Autodate dag
De gemeente Alkmaar stimuleert het autodelen. De auto wordt selectief gebruikt en de beperkte ruimte wordt beter benut. Er zijn twee georganiseerde systemen van autodelen: Autodating en Auto op afroep. Bij autodating zorgen organisaties voor autodating ervoor dat in een bepaalde wijk 24 uur per dag een of meerdere auto's ter beschikking zijn. Hiervoor heeft de gemeente Alkmaar in en rond de binnenstad speciale parkeerplaatsen gereserveerd. Als u gebruikmaakt van dit systeem, heeft u en goedkoop de beschikking over een auto en u kunt altijd in uw wijk parkeren op een van de gereserveerde plaatsen. Als u overigens de kosten voor gedeeld autogebruik vergelijkt met de kosten van het bezit van een gemiddelde personenauto, bent u met autodating per maand ruim 150 euro goedkoper uit. Wilt u weten welke organisaties voor autodating actief zijn in Alkmaar, dan kunt u bellen met de Afdeling Publiekszaken, (072) 548 83 90. Een ander systeem is de Auto op Afroep.

Kijk voor meer informatie ook op
http://www.weekvandevooruitgang.nl/ en http://www.3vo.nl/

15 september 2004