---

Brieven aan de Kamer
---

Terugtrekking Duitse eenheden uit Budel

15-9-2004 11:12:00

Hierbij informeer ik u dat het Duitse ministerie van Defensie vandaag officieel bekend maakt dat het niet langer van de Nassau Dietzkazerne te Budel in Noord-Brabant gebruik wil maken. Dit besluit is het gevolg van een verdere herstructurering van de Duitse krijgsmacht waarbij het aantal kazernes met ongeveer honderd tot vierhonderd wordt verminderd.

De Duitse krijgsmacht maakt sinds 1963 gebruik van legerplaats Budel voor onder meer de opleiding van luchtmachtpersoneel. De herstructurering van de Duitse krijgsmacht en de daarmee gepaard gaande personeelsreducties maken de opleidingscapaciteit in Budel overbodig. De Duitse opleidingsbataljons die thans in Budel zijn gehuisvest, worden midden 2005 verdeeld over andere opleidingscentra in Duitsland. Het Duitse deel van de legerplaats Budel zal begin 2006 aan Nederland worden overgedragen.

Eerder al besloot Nederland om de Nederlandse eenheden uit Seedorf terug te trekken. Als gevolg van de terugtrekking van de Duitse en de Nederlandse eenheden wordt het binationale verdrag over de stationering van troepen op het wederzijdse grondgebied opgezegd. Bestudeerd wordt hoe de intensieve relatie op defensiegebied tussen beide landen in een nieuw verdrag kan worden vastgelegd.

Over de toekomst van de legerplaats Budel heeft Defensie nog geen besluit genomen.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE