AVVV

Bekwaamheden verpleegkundigen op orde bij spoedeisende hulp

Deskundige triage belangrijk bij hulpvraag

De verpleegkundige deskundigheid en beschikbaarheid op de spoedeisende hulp is goed geregeld en geborgd. Dit constateren de AVVV en de NVSHV op basis van het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Verpleegkundigen hebben duidelijke opleidingseisen opgesteld en specifieke scholing gevolgd. Daarnaast is een belangrijke rol voor hen weggelegd bij de triage (spoedbeoordeling) van de acute patiënt.

Verpleegkundigen goed opgeleid
De Inspectie concludeert in haar rapport over de spoedeisende hulp (SEH) dat de verpleegkundige deskundigheid en beschikbaarheid goed geregeld is. De verpleegkundigen hebben een specifieke vervolgopleiding gevolgd. Bovendien is een duidelijk profiel opgesteld door de beroepsvereniging van SEH-verpleegkundigen. Dit profiel beschrijft de beroepsuitoefening, kerntaken, rollen en competenties van verpleegkundigen. Het maakt inzichtelijk welke kennis en vaardigheden de verpleegkundigen nodig heeft en hoe de kwaliteit van deze beroepsuitoefening geborgd is.

Weinig samenhang en samenspel
Uit het rapport van de Inspectie blijkt dat de samenhang en het samenspel tussen huisartsen, ziekenhuizen en ambulancevoorzieningen nog onvoldoende van de grond komt. Patiënten met acute problemen weten niet goed waar ze naar toe moeten. Dit heeft tot gevolg dat ze zich massaal wenden tot de SEH-afdeling in ziekenhuizen terwijl ze ook bij de huisarts terecht hadden gekund. Beter voorlichting en één centraal nummer, zoals voorgesteld door de verschillende beroepsgroepen, kunnen meer duidelijkheid geven.

Eerste spoedbeoordeling laat te wensen over
Zodra de patiënt op de SEH afdeling komt moet de urgentie van zijn vraag worden bepaald. Dit wordt triage genoemd. Het rapport geeft aan dat deze eerste beoordeling niet altijd op een deskundige wijze plaats vindt. De AVVV vindt het onverantwoord dat een portier of receptie de eerste opvang voor zijn rekening neemt. Uit onderzoek blijkt dat een verpleegkundige deze taak deskundig en adequaat kan uitvoeren, ondersteund door een triage-richtlijn.

Kwaliteitsbeleid SEH onvoldoende ontwikkeld
De AVVV vind het verontrustend dat het kwaliteitsbeleid van de andere disciplines op de SEH achter blijft bij die van de verpleegkundigen. Hierdoor komen systematische verbeteracties onvoldoende van de grond. Een duidelijke verantwoordelijkheidstoedeling tussen artsen en verpleegkundigen moet één van deze verbeteracties zijn. Verpleegkundigen nemen in de praktijk taken over van artsen waarbij de formele verantwoordelijkheid niet is geregeld.