.3VO


100.000 kinderen op stap voor veilig verkeer

Lopend en fietsend naar school veilig en gezond


100.000 kinderen op stap voor veilig verkeer

Huizen - 16 september 2004
Vandaag doen 100.000 kinderen en hun ouders in heel Nederland mee aan de actie 'Op voeten en fietsen naar school'. Door te lopen en te fietsen laten zij zien hoe het verkeer bij de school heel makkelijk een stuk veiliger gemaakt kan worden.

Door lopend of fietsend naar school te gaan worden twee problemen in één klap opgelost. Het wordt niet alleen veiliger bij school, lopen en fietsen is voor kinderen een belangrijke manier om actief ervaring op te doen in het verkeer. Op de achterbank van de auto leert een kind namelijk niet veel over het verkeer. Zelf regelmatig oefenen op de fiets werkt het allerbeste. De extra beweging die dit oplevert, is mooi meegenomen.

De belangrijkste voorwaarden voor een veilige schoolomgeving heeft 3VO samengevat in de Tien gouden regels. Bij een gerichte aanpak door gemeente, school, ouders en politie kan het autoverkeer rondom scholen blijvend met 40% teruggedrongen worden.

Onveilig verkeer
Eén op de zeven kinderen wordt dagelijks met de auto naar school gebracht. Bij een afstand van 1 kilometer wordt 10% van de kinderen met de auto gebracht. Dit loopt op tot meer dan 50% bij een afstand van 2,5 kilometer, terwijl dit voor kinderen een kwartiertje fietsen is. Als belangrijkste reden om de auto te pakken, noemen ouders de onveiligheid in het verkeer. 3VO vindt het onacceptabel dat het verkeer in veel wijken kinderen zo belemmert in hun bewegingsvrijheid en ontwikkeling. In 2003 kwamen 42 kinderen tot 11 jaar om het verkeer en raakten 2.500 kinderen gewond. Ruim eenderde van de ongevallen gebeurt onderweg van en naar school.

Voor meer informatie

3VO: Heleen Rijnkels, tel. (035) 524 88 51 of 06 51.70.44.39. Voor informatie over de activiteiten en de Tien gouden regels: www.3VO.nl en www.weekvandevooruitgang.nl.


16 sep 04 06:20