Ministerie van Financiën

PERS-2004-137 Den Haag, 15 september 2004

Belastingdienst gaat dwangsommen opleggen

Regelmatig ondervindt de Belastingdienst problemen bij het verkrijgen van informatie of medewerking bij controles. Dit was ook het geval bij het verkrijgen van informatie van bouwbedrijven in het kader van bouwfraude. Als er geweigerd wordt informatie te verstrekken, heeft de Belastingdienst op dit moment onvoldoende effectieve dwangmiddelen.
Staatssecretaris Wijn stelt daarom voor dat de Belastingdienst de mogelijkheid krijgt om dwangsommen op te leggen. Dit staat in het wetsvoorstel Overige Fiscale maatregelen 2005 (OFM 2005)) dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Het OFM 2005 maakt onderdeel uit van het Fiscaal Pakket 2005 en bevat maatregelen voor noodzakelijk onderhoud aan de fiscale wetgeving. Naar aanleiding van het advies van de Raad van State is besloten de voorstellen voor de aanpassing van het fiscale regime voor beleggingsinstellingen uit het OFM 2005 te halen en in een apart wetsvoorstel op te nemen. Dit wetsvoorstel zal op een later tijdstip naar de Kamer worden gezonden.

Hieronder volgt een toelichting bij enkele andere maatregelen die in het OFM 2005 zijn opgenomen:

Geen zekerheidstelling bij conserverende aanslag

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de Franse zaak Hughes de Lasteyrie du Saillant heeft gevolgen voor de Nederlandse conserverende aanslag bij grensoverschrijding. Daarom zijn in het OFM 2005 maatregelen opgenomen die het Nederlandse stelsel in overeenstemming brengen met het Europese recht. Onderdeel daarvan is dat bij grensoverschrijding vanuit Nederland naar een andere lidstaat van de EU vanaf 11 maart 2004 geen zekerheid, bijvoorbeeld in de vorm van een bankgarantie, meer hoeft te worden gesteld. In de sfeer van het aanmerkelijkbelangregime en de pensioen- en lijfrentesfeer worden nog enkele aanvullende specifieke maatregelen voorgesteld.

Versoepeling aftrek weekenduitgaven gehandicapte kinderen

Weekenduitgaven van gehandicapte kinderen van 30 jaar of ouder zijn in de inkomstenbelasting aftrekbaar. Op twee punten wordt voorgesteld hierin een versoepeling aan te brengen. In de eerste plaats door een verlaging van de leeftijdgrens van 30 jaar naar 27 jaar. Ten tweede door de groep waarvoor de aftrek van weekenduitgaven geldt, uit te breiden. Naast de ouders krijgen ook broers en zussen van de gehandicapte de mogelijkheid om van deze aftrek gebruik te maken. Met deze laatste wijziging kan het gezinsband behouden blijven als de ouders er niet meer zijn of het weekendbezoek niet meer voor hun rekening kunnen nemen.

Overzicht maatregelen OFM 2005

Directe belastingen

Wijziging werknemersbegrip

Codificatie agioresolutie

Bij geruisloze doorschuiving
stakingsaftrek toepassen op
oudedagsreserve

Richtsnoer zeevervoer in tonnageheffing en afdrachtvermindering zeevaart

Codificatie besluit zeeslepers

Weekenduitgaven gehandicapte kinderen

Aanpassing inkomensgrens tijdelijke
verhoging algemene heffingskorting

Verbruiksbelastingen

Technische aanpassing wet OB in verband met elektronische aangifte

Afvalstoffenbelasting: grond

Afvalstoffenbelasting: bagger

Introductie wettelijke vrijstelling duaal gebruik in de brandstoffenbelasting

Overig

Exclusieve economische zone

Dwangsommen

Aanpassing fiscale wetgeving aan uitspraak HvJ EG, Hughes de Lasteyrie du Saillant

Aanpassing WIB in verband met spaarrenterichtlijn

Gelijkstelling bestuurlijke eenheid met Mogendheid

Samenloop Wet kinderopvang en Wet op de loonbelasting 1964.