Ingezonden persbericht

PERSBERICHT EMBARGO TOT 16.00 UUR
Leidschendam, 16 september 2004

Europese regels voor detaillisten onnodig complex en gedetailleerd

'Brussel' moet meer werk maken van de detailhandel. Er is te weinig aandacht bij beleidsmakers voor het belang van de sector en de bijdrage aan de economie. De detailhandel loopt aan tegen overregulering, hoge administratieve lasten, internationaal opererende bendes die zich schuldig maken aan winkelcriminaliteit en valsmunterij, en een slechte bereikbaarheid van winkels. Dit stelt het Platform Detailhandel dat vandaag haar Manifest 'Europa en de Detailhandel: Werk aan de Winkel!' presenteerde.

De co-voorzitter van het Platform Detailhandel en voorzitter van de hoofddirectie van Vendex KBB, Ed Hamming, benadrukte in zijn presentatie "dat er nog heel wat werk te doen is en dat het onaanvaardbaar is dat slechts één van de 20.000 ambtenaren in Brussel zich bezighoudt met de handel. Eén ambtenaar voor een sector die verantwoordelijk is voor meer dan één achtste van het Europese Bruto Binnenlands Product (BBP) en meer werk biedt dan Nederland inwoners heeft".
Het Platform Detailhandel wil dat deze scheve situatie in de nieuwe Europese Commissie wordt rechtgezet, en dat meer personen opkomen voor de belangen van de sector om in samenwerking met de detailhandel de Europese economie te versterken.

De voorzitter van de Stuurgroep Europa, Lex van Hoof, heeft het Manifest vanmiddag aan Pieter Hofstra, voorzitter van de vaste Kamercommissie van Economische Zaken aangeboden.

Volgens het Platform Detailhandel is Europese regelgeving onnodig complex en gedetailleerd omdat er niet één Europese Unie (EU) is, maar 25 losse delen EU. Regeringen houden te krampachtig vast aan het nationale belang. Doordat de lidstaten hun eigenbelang gewaarborgd willen zien, waardoor de administratieve lasten toenemen. Bijvoorbeeld bij geldtransport van de ene naar de andere lidstaat vervoert een geldwagen van het land van herkomst de euro's naar de grens. Vervolgens worden de euro's overgeladen in een geldwagen uit de lidstaat van bestemming. Dan pas kan het transport worden voortgezet. Deze werkwijze is alles behalve efficiënt!

Administratieve lastenverlichting staat hoog op agenda van het Platform Detailhandel. Deze lasten bedragen in Nederland 16.4 miljard euro. Hiervan komt bijna de helft uit Brussel. Het Platform steunt de Nederlandse regering om hier iets aan te doen.
Alleen kan het Platform niet verklaren waarom de Nederlandse regering bij het omzetten van Europese regelgeving er vaak nog een flinke schep bovenop doet. Nederlandse wetgeving is vaak veel strenger dan de Europese norm. Dit tast de Nederlandse concurrentiepositie aan en doet de administratieve lasten stijgen. In zijn reactie bij de overhandiging van het Manifest zei Hofstra - als oud ondernemer - de ergernissen die onnodige regels veroorzaken maar al te goed te kennen. "Nederland moet niet steeds het braafste jongetje van de Europese klas willen zijn. Als Tweede Kamer dienen wij de regering hier voortdurend op aan te spreken."

Een topprioriteit van het Platform Detailhandel is het bestrijden van vals geld. Europa kende in 2003 een groei aan valse eurobiljetten van maar liefst 230% ten opzichte van 2002. Ook de kwaliteit van de vervalsingen baart het Platform Detailhandel zorgen. Bij een routinematige controle zijn valse biljetten vaak niet meer te onderscheppen. Het Platform Detailhandel wil dat vals geld hoog op de Europese agenda komt te staan. Daarnaast moeten geldautomaten in de hele Eurozone enkel nog bankbiljetten van 20 euro of kleiner uitgeven, teneinde valsmunterij tegen te gaan. Pieter Hofstra zei hierop in zijn reactie: "Alle landen hebben te maken met valsmunterij, ook Nederland. Als we het valsmunters lastiger kunnen maken door bijvoorbeeld alleen nog maar eurobiljetten van 20 uit de geldautomaat uit te geven moeten we daar in Europa en in Nederland serieus werk van maken."

De detailhandel is met een omzet van 75 miljard euro de grootste bedrijfstak van Nederland. Er werken ruim 734.000 mensen in meer dan 120.000 winkelbedrijven. Ook op Europees niveau is de handel van groot belang voor de economie en werkgelegenheid. De handel maakt 13% uit van het BBP van de EU en biedt werk aan 20 miljoen mensen in 5.4 miljoen ondernemingen. De detailhandel is een betrouwbare motor van de Europese werkgelegenheid.

Het Platform Detailhandel is een samenwerkingsverband van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland. De Raad Nederlandse Detailhandel treedt op namens de filiaal- en grootwinkelbedrijven. De Nationale Winkelraad treedt op namens de zefstandige ondernemers in de detailhandel en het winkelambacht, het zogenaamde midden- en kleinbedrijf. Dit samenwerkingsverband vertegenwoordigt de totale bedrijfstak detailhandel.

Noot voor de redactie,