TNT Post Groep NV

Persbericht

TPG Post kondigt herindeling overhead-organisatie van operationele bedrijfsonderdelen in Nederland aan

Specifieke maatregelen ontwikkeld om sociale gevolgen te adresseren

16 september 2004 - TPG heeft vandaag een herinrichting van de overhead-organisatie van de operationele bedrijfsonderdelen van TPG Post in Nederland aangekondigd. Deze herinrichting is een onderdeel van het kostenflexibiliseringsprogramma. De drie bedrijfsonderdelen Sortering, Distributie en Transport worden samengebracht in één unit, Productie. De veranderingen betreffen zowel het hoofdkantoor als het landelijke netwerk van vestigingen. TPG Post heeft een pakket van specifieke maatregelen ontwikkeld dat erop gericht is om op een sociaal verantwoorde manier om te gaan met de personele consequenties.

Deze plannen zullen geen invloed hebben op de vooruitzichten voor de marge van Post zoals die op 2 augustus jongstleden bekend werden gemaakt. Ze zullen de doelstelling voor besparingen van het kostenflexibiliseringsprogramma ondersteunen. Door de herstructurering van de overhead-organisatie zal het aantal taken ondersteunend personeel en lijnmanagers met 700 tot 800 worden teruggebracht. Dit zal uiterlijk in 2008 afgerond moeten zijn.

TPG Post zal specifieke maatregelen treffen om het natuurlijk verloop te bevorderen en hiermee gedwongen ontslagen in de toekomst te voorkomen. Zo worden medewerkers die in 2006, 2007 of 2008 voor vervroegd pensioen in aanmerking zouden komen, gestimuleerd om eerder uit te treden. Verder worden medewerkers aangespoord hun carrière elders voort te zetten, bijvoorbeeld via outplacement en training in werktijd. Hiervoor worden speciale budgetten vrijgemaakt. Voor mensen die besluiten TPG vóór 2006 vrijwillig te verlaten wordt een speciale vertrekpremie beschikbaar gesteld. Deze faciliteiten worden op individuele basis aan medewerkers aangeboden. De maatregelen zullen eveneens de uitvoering van andere, eerder aangekondigde, elementen van het kostenflexibiliseringsprogramma ondersteunen.

Met deze maatregelen zetten wij onze traditie van een sociaal verantwoordelijke werkgever in Nederland voort, aldus Harry Koorstra, binnen de Raad van Bestuur van TPG verantwoordelijk voor Mail. Door nu actie te ondernemen en de natuurlijke afvloeiing op korte termijn te stimuleren hopen we lastige sociale kwesties in de nabije toekomst te voorkomen. Het natuurlijk verloop is momenteel relatief laag, mede vanwege de nog altijd weinig florissante Nederlandse economie, en is mogelijk niet afdoende om de beoogde inkrimping bij TPG Post geheel te kunnen realiseren. We zullen daarom aantrekkelijke regelingen aanbieden om mensen aan te moedigen verschillende opties in overweging te nemen.

TPG N.V. verleent wereldwijd, onder de twee merknamen TNT en Koninklijke TPG Post, een breed scala aan post, express en logistieke diensten. De onderneming heeft ongeveer 160.000 medewerkers in 64 landen en is in meer dan 200 landen actief. De omzet in 2003 bedroeg EUR 11,9 miljard. TPG N.V. is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt.

YearIssued:2004 MonthIssued:09