CENTRUM VOOR WERK EN INKOMEN
http://www.cwinet.nl

Jong Actief: Samenwerkingsverband tegen jeugdwerkloosheid

Werkgeversorganisaties en CWI vormen samenwerkingsverband tegen jeugdwerkloosheid

JongActief op 16 september van start

1000 jongeren-opleidingsplaatsen voor 2006, (VNO-NCW), 10.000 MKB-leerbanen (MKB-Nederland), een werkpool zodat jongeren structureel in de Land-en Tuinbouw aan de slag kunnen (LTO Nederland). Deze en andere initiatieven werden gepresenteerd tijdens de startbijeenkomst van JongActief, een samenwerkingsverband van VNO-NCW, het MKB, LTO Nederland en CWI (Centrum voor Werk en Inkomen). Onder het motto 'Nu jongeren aan het werk' gaat JongActief branches en sectoren ondersteunen om voor meer werkgelegenheid voor jongeren tot 23 jaar te zorgen. CWI zorgt voor goede kandidaten om de leerwerkplekken en stageplaatsen te vervullen.

De hoge jeugdwerkloosheid is nog steeds reden tot zorg. Er is een groot tekort aan stageplaatsen en leerwerkplekken, waardoor jongeren geen ervaring op kunnen doen. Dit betekent dat ze moeilijk toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. Daartegenover staat een dreigend tekort aan jonge, geschoolde vaklieden. JongActief werkt vanuit steunpunten bij VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland en steunt branches bij het maken en uitvoeren van plannen om jongeren kansen te bieden binnen hun bedrijven. Verder geeft JongActief voorlichting over de mogelijkheden voor financiele steun bij het aannemen van jongeren, zoals de jeugdbaancheque, overheidssubsidies en gemeentelijke regelingen.

Staatssecretarissen Van Hoof (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Rutte (Onderwijs en Cultuur) spraken tijdens de bijeenkomst hun steun uit voor het project. Evenals andere aanwezigen benadrukten zij het belang van praktijk in plaats van plannen. Dat is ook het doel van JongActief, steun bieden aan lokale praktische initiatieven. Zoals bijvoorbeeld de Federatie van Ondernemersverenigingen in Maastricht. Zij trainden samen met CWI, het Servicepunt Detailhandel Maastricht en het Servicepunt Arbeidsmarkt MKB tientallen jongeren om te gaan werken in de detailhandel. Tegelijkertijd benaderden zij werkgevers om extra werkgelegenheid te creëren voor jongeren. Met bijna 150 geplaatste jongeren hebben zij hun streefcijfer inmiddels al overschreden.

Noot voor de redactie,