Fractie PvdA Rotterdam

PERSBERICHT

Donderdag 16 september 2004

PVDA NIET EENS MET 120% INKOMENSEIS

Het college komt met een voorstel om de huisvestingsvergunning in delen van Rotterdam weer in te voeren. Mensen die zich in een huurwoning in één van de negen officiële hotspot-gebieden en de Charloise wijk Carnisse willen vestigen, zullen - als de gemeenteraad vandaag akkoord gaat met ingang van 1 oktober 2004 over een huisvestingsvergunning moeten beschikken.

Het college stelt in dit voorstel dat een van de eisen waaraan een nieuwe bewoner moet voldoen is dat de nieuwe bewoner een inkomen heeft van ten minste 120 procent van het minimumloon. Dat is in het voorstel de eerste stap op weg naar strengere vestigingseisen. De PvdA vindt dat eerst alle andere instrumenten moeten zijn ingezet en dat dit nooit je eerste stap kan zijn. En steunt het voorstel van het college dan ook niet.

Metin Çelik, woordvoerder tijdens het debat in de raad: "De verarming in bepaalde delen van de stad baart, ook ons, zorgen. De PvdA heeft vanaf het begin van de discussie aangegeven dat de centrale kwestie in deze niet afkomst maar de sociaal-economische positie is." Aan de toenemende verarming in bepaalde delen van de stad, en de overlast en criminaliteit die hiermee vaak verband houdt, dient terecht een eind te worden gemaakt. De PvdA fractie is het met het college eens dat de stad de komende jaren een grote opgave heeft om de leefbaarheid te verbeteren. De PvdA-fractie is het eens met de stelling dat elke wijk een bepaalde spankracht nodig heeft om mensen kansen te bieden. Dat vraagt om durf en creativiteit om de grenzen van de wet te verkennen en naar nieuwe wegen te zoeken.

Een mix van meer en minder draagkrachtigen maakt een buurt economisch sterker. Maar een inkomenseis levert geen garantie voor sociaal gedrag en bewoners die betrokken zijn bij hun buurt en waar je op kunt bouwen. Om een buurt leefbaar te maken en te houden gaat het vooral om het gedrag van mensen en niet om hun inkomenspositie. Metin Çelik: "Wij horen als politiek alle schijn weg te nemen dat bewoners met een laag inkomen gelijk worden gesteld met kansarm of overlastgevend."

Lokaal maatwerk

De PvdA staat open voor lokaal maatwerk. Het zoeken naar de economische binding met de wijk mag wel degelijk als eis worden gesteld. Een soort toets op sociaal gedrag kan op termijn een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van een buurt. De PvdA ondersteunt daarom ook de herinvoering van een huisvestingsvergunning. Metin Çelik: "Mijn fractie heeft de reactie van het kabinet op Rotterdam Zet Door, voor het zomerreces, met grote belangstelling gelezen en kon zich goed vinden in de uiterst zorgvuldig geformuleerde tekst. Het kabinet stelt dat Rotterdam eerst de huidige mogelijkheden van de huisvestingswet uit moet putten. Als dan aantoonbaar blijkt dat het nog steeds niet mogelijk is om in specifieke wijken tot een evenwichtige mix van meer en minder draagkrachtige inwoners te komen, is het Rijk bereid om via specifieke wetgeving verregaande stappen mogelijk te maken. Duidelijke taal van het kabinet."

De PvdA-fractie vraagt zich daarom af waarom nu al een pilot waarbij de inkomenseis van 120% een centrale positie inneemt? De huisvestingswet biedt ook nu al ruimte om gesegmenteerd toe te wijzen in nader te bepalen complexen, straten of buurten. Zo heeft Rotterdam in de jaren 80 hier gebruik van gemaakt met de beroemde Paperclip in Rotterdam Zuid.

En er gebeurt nu al heel veel: de aanpak van illegale verblijfsinrichtingen loopt als een trein. Met behulp van verregaande mogelijkheden die de wet Victor en Victoria bieden, is de aanpak van malafide huiseigenaren verscherpt. Onlangs is gestart met het pilot bestandenaanpak Gemeentelijke Basis Administratie met als doel te controleren of bewoners legaal een adres huren. Het interventieteam levert goed werk en de huurteams maken overuren. De breed ondersteunde motie over de harde aanpak van asociale huurders wordt verder uitgewerkt en komt langzaam maar zeker in beeld. De PvdA steunt het voorstel van het college dan ook niet zolang daarin als eerste stap het invoeren van een 120%-inkomens-eis staat.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Meer informatie:

Metin Çelik, 06-411 853 65

Monique Smits, communicatie & beleid

010-417 9368, 06-123 55 791

msmits@stadhuis.rotterdam.nl

Fractie PvdA Rotterdam

Coolsingel 40

3011 AD Rotterdam

010-417 2105

pvda@stadhuis.rotterdam.nl

www.pvdarotterdam.nl