Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie
---

16-09-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten

---

*Verslag bezoek Irakese president op uitnodiging voorzitterschap

De Irakese president Al-Yawar heeft, vergezeld door enkele ministers, Nederland bezocht op uitnodiging van het voorzitterschap. Afsluitend was er een ontmoeting met de pers. Vice-ministerpresident Zalm verving minister-president Balkenende in verband met ziekte.

Vice-ministerpresident Zalm liet weten dat de gesprekken goed waren verlopen. Er is gesproken over de politieke situatie in Irak en de vraag wat de Europese Unie kan doen om de Irakese regering te assisteren bij de inspanningen om het land weer op te bouwen.

Irak en de EU wensen beide de politieke en economische relaties te versterken. De Irakese verkiezingen in januari 2005 moeten plaatsvinden onder stabiele en veilige omstandigheden. Het bereiken van dergelijke omstandigheden is geen makkelijke taak na jaren van bruut dictatorschap. De veiligheidssituatie blijft een reden tot zorg.

Vice-ministerpresident Zalm gaf tot slot aan dat hij hoopt dat de EU kan bijdragen aan een oplossing rond de diepe schulden die Irak momenteel heeft.

Al-Yawar dankte het voorzitterschap voor diens bijdrage aan het veiliger maken van Irak. Ook hij beschouwde de uitkomsten van de gesprekken als positief.