Gemeente Rotterdam

Het gemeentebestuur van Rotterdam heeft vandaag (16 september 2004) het officiële startsein gegeven voor een stadsdebat met als thema Islam en Integratie. Het College van B&W wil stimuleren dat moslims met elkaar in gesprek gaan, om een plaats in de Rotterdamse samenleving te vinden. Anderzijds is het doel om de dialoog tussen islamieten en andere bevolkingsgroepen op gang te brengen.

Het 'Rotterdam-debat; Islam en Integratie' vindt de komende maanden plaats en is bedoeld voor alle inwoners. Het debat past binnen het huidige collegeprogramma. Het is een prioriteit van het stadsbestuur om sociale integratie tussen mensen te bevorderen en te bereiken dat zij zich meer verbonden voelen met de stad. Tevens wordt in het actieplan 'Rotterdam zet door' de mogelijkheid genoemd dat het College een publiek debat over een belangrijke sociale kwestie organiseert of stimuleert.

Volgens B&W is het tijd dat stadsbewoners met elkaar in gesprek gaan over de onderwerpen Islam en integratie. De Islam speelt een prominente rol in Rotterdam. De stad telt inmiddels 80.000 moslims, 43 moskeeën, een universiteit en vele scholen, winkels en bedrijven. Op het gebied van integratie doen zich echter problemen voor. Veel moslims zijn succesvol ingeburgerd en vervullen op maatschappelijk gebied een belangrijke rol, maar andere groepen zijn nog op zoek naar hun eigen identiteit in de Rotterdamse samenleving. Ook de wederzijdse beeldvorming tussen moslims en niet-moslims lijkt integratie te belemmeren.

Kwetsbaar opstellen
Met het Rotterdam-debat; Islam en Integratie wil het gemeentebestuur knelpunten wegnemen die succesvolle integratie in de weg staan. ,,We willen ons kwetsbaar opstellen. Tot nu toe wordt het debat over deze zaken onderhuids en in ieder geval ongestructureerd gevoerd. Dat willen we anders'', aldus burgemeester Opstelten. Uitgangspunt is een open en eerlijke dialoog. De religie staat daarbij nadrukkelijk niet ter discussie. Het College wil stimuleren dat burgers in Rotterdam in gesprek gaan en elkaar beter leren begrijpen. ,,Wij vinden het belangrijk dat mensen gaan praten over hun dagelijkse omgang met elkaar, in hun rol als burger of als opvoeder. Dat ze gaan zoeken naar wat hen bindt'', stelt wethouder Geluk (Onderwijs en Integratie).

Moslims met elkaar in gesprek
Ter voorbereiding van het Rotterdam-debat zijn voor de zomer 25 'expertmeetings' gehouden. In deze bijeenkomsten met vertegenwoordigers uit moslim- en niet-moslimkringen zijn de belangrijkste thema's geselecteerd, die als belemmering voor succesvolle integratie worden gezien. Genoemd zijn onder meer de onderwerpen onderwijs, werk, waarden en normen, en de positie van de vrouw.
Deze thema's komen aan de orde in een reeks interne debatten, die vanaf deze maand plaatsvindt. Het College wil eerst het debat in eigen kring stimuleren. Moslims gaan om te beginnen met elkaar in gesprek, indien nodig in de eigen taal. Vervolgens wordt een informatieronde gehouden, waarin moslims en niet-moslims meer te weten komen over de Islam in Rotterdam. In november zijn publieke stadsdebatten gepland en het streven is om in het voorjaar van 2005 een internationale conferentie te houden.

Breed draagvlak
Het Rotterdam-debat; Islam en Integratie geniet breed draagvlak. Alle beoogde gesprekspartners in de stad werkten mee aan de voorbereiding en zitten de komende maanden aan tafel. Er is ook internationale belangstelling. Rotterdam krijgt in de organisatie steun vanuit de herkomstlanden Turkije, Marokko en het Emiraat Dubai. Ook tonen buitenlandse media interesse.

Bron: Bestuursdienst, 16-09-2004