Universiteit van Amsterdam

Nieuwe katalysatoren synthetiseren slechts één spiegelbeeldmolecuul


Promotie Scheikunde


donderdag 16 september 12.00 uur

Peter Botman deed onderzoek op het gebied van de asymmetrische katalyse. Als een molecuul asymmetrisch is, betekent dit dat er twee varianten zijn die elkaars spiegelbeeld vormen. In de farmaceutische industrie mag één van de twee spiegelbeelden als medicijn worden toegediend, omdat het andere spiegelbeeld (negatieve) bijwerkingen kan veroorzaken. Het is dus voor dit soort bedrijven voordelig om maar één spiegelbeeld te vervaardigen in plaats van beide te maken om er vervolgens na splitsing een weg te gooien. Botman synthetiseerde een serie katalysatoren die in staat zijn om in bepaalde reacties maar een van de twee mogelijke spiegelbeeldisomeren te maken (asymmetrische katalyse). De katalysatoren zijn gebaseerd op het werk van de Japanse chemicus Noyori, die voor de ontwikkeling van dit soort katalysatoren in 2001 de Nobelprijs ontving. Botmans katalysatoren zijn gemakkelijk aan te passen, zodat ze in verschillende reacties toegepast kunnen worden. Naast de synthese en de toepassingen van deze stoffen heeft Botman ook een nieuwe reactie ontdekt waarmee soortgelijke katalysatoren gemaakt kunnen worden.

P.N.M. Botman: Synthesis and applications of chiral ligands based on the Bicarbazole skeleton. Promotor is prof. dr. H. Hiemstra.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929