Universiteit van Amsterdam

Methoden om missers bij diagnose hartinfarct te verminderen


Promotie Geneeskunde


donderdag 16 september 14.00

Een groot aantal patiënten dat zich met pijn op de borst bij de spoedeisende hulp meldt, kan na enkele uren observatie weer naar huis omdat niets wijst op een (dreigend) hartinfarct. Maar de diagnostiek is niet waterdicht. Bolasingh onderzocht methoden om de kans op missers te verkleinen. Ze keek daarbij naar de markers CK-MB of troponine in het bloed. Niet alleen is het verstandig om te kijken naar de hoogte van CK-MB, maar ook naar de mate waarin het enzym stijgt tussen twee tijdstippen. Ook het bepalen van C-reactief proteïne (CRP) en de bezinking kunnen van nut zijn. Ten slotte pleit zij voor het maken van een stress-echo als alternatief voor een inspannings-ECG om zuurstofgebrek van het hart op te sporen.

Mw. R. Bholasingh: Early Risk Stratification in Patients with Chest Pain. Promotoren zijn prof. dr. J.G.P. Tijssen, en prof. dr. C.A. Visser (VU).

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929