Ingezonden persbericht


Gedragsproblemen bij dementie hebben een negatieve invloed op verzorgende familieleden, waarbij met name apathie een belangrijke rol speelt. Verder spelen verzorgers ook een rol bij het in stand houden of verergeren van probleemgedrag. Zo zijn er drie verschillende zorgstrategieën te onderscheiden, waarvan een niet-adaptieve strategie (gekenmerkt door een kritische confronterende houding naar de patiënt) zou leiden tot meer onrust bij de dementerende. Het onderzoek vormt een onderdeel van het MAASBED onderzoek (Maastricht Study of Behaviour in Dementia), waarbij 199 dementerenden en 119 zorgende familieleden gedurende twee jaar werden gevolgd.

Trefwoorden: rechtspositie verstandelijk gehandicapten en vrijheidsbeperking

Promotie mw.drs. Brenda J.M. Frederiks

In de Faculteit der Gezondheidswetenschappen.

Titel: "De rechtspositie van mensen met een verstandelijke handicap".

Promotor: Prof.mr. F.C.B. van Wijmen; co-promotor: Mr.dr. J.C.J. Dute.

Donderdag 16 september 2004, 14.00 uur

In dit proefschrift staat de problematiek rondom de toepassing van vrijheidsbeperking in de zorg voor verstandelijke gehandicapten centraal. Het gaat niet alleen om fixatie, afzondering en separatie. Ook afspraken rondom roken, een uitgaansverbod en niet mogen kiezen wat je wilt eten kunnen leiden tot een beperking van de vrijheid. In het onderzoek tonen de juridische en empirische analyse van vrijheidsbeperking dat het huidige juridische kader (de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen) ontoereikend is om aan deze cliënten de gewenste (interne) rechtsbescherming te bieden. Ook wordt goede zorg belemmerd. Een alternatieve regeling voor de toepassing van vrijheidsbeperking in de verstandelijk gehandicaptenzorg moet de bezwaren van de Wet Bopz ondervangen.

De afdeling Communicatie en Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. pers@bu.unimaas.nl. De berichten van de UM staan op Internet www.unimaas.nl.