Ingezonden persbericht


Promotie dr. Maarten J. Verkerk

In de Faculteit der Economische Wetenschappen & Bedrijfskunde.

Titel: "Trust and power on the shop floor".

Promotores: Prof.dr. J.F. den Hertog; Prof.dr.ir. E. Schuurman, TUE/WU.

Donderdag 16 september 2004, 16.00 uur

Waarom gedragen medewerkers zich soms onverantwoordelijk? Waarom is er zoveel apathie, frustratie, angst en wantrouwen op de werkvloer? Waarom falen nieuwe productieconcepten in veel moderne fabrieken? In deze studie wordt een onderzoek gedaan naar de processen op de werkvloer van hightech fabrieken.

De bovenstaande vragen worden onderzocht vanuit verschillende perspectieven: etnografie, organisatieontwerptheorieën en filosofie. Er blijkt een complexe relatie te bestaan tussen vertrouwen, macht en effectiviteit. Alleen high-trust en high-power relaties tussen management en medewerkers leiden tot verantwoordelijke en succesvolle organisaties.

De auteur voert een pleidooi voor een verantwoordelijkheidsethiek waarin de begrippen humaniteit van de medewerker, vertrouwen en macht op de werkvloer, en de normatieve ontwikkeling van organisatiestructuren centraal staan.

De afdeling Communicatie en Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. pers@bu.unimaas.nl. De berichten van de UM staan op Internet www.unimaas.nl.