Vereniging Milieudefensie

Honderden activiteiten in Week van de Vooruitgang

Amsterdam, 8 sept. 2004 --- Van 16 t/m 22 september vindt voor de tweede keer de 'Week van de Vooruitgang' plaats. In deze week worden in heel Nederland activiteiten georganiseerd om de problemen van het groeiende autoverkeer onder de aandacht te brengen en om fietsen, wandelen, openbaar vervoer en zuinig autogebruik te promoten. Op initiatief van een coalitie van maatschappelijke organisaties organiseren bewoners, gemeenten, scholen en bedrijven uiteenlopende activiteiten.

Ondanks hun grote verscheidenheid hebben de activiteiten in de Week één gemeen-schappelijke deler: ze vragen aandacht voor de gevolgen van het almaar groeiende autoverkeer. 'Bewoners rond drukke wegen kunnen gezondheidsklachten krijgen door de uitlaatgassen die ze inademen, kinderen kunnen nauwelijks veilig op straat spelen of naar school fietsen en jaarlijks vallen in het verkeer meer dan duizend doden. Het is onvoorstelbaar dat we dat met zijn allen accepteren en elke dag weer in de auto stappen.', zegt Rolf Schipper, projectcoördinator van de Week. De Week van de Vooruitgang laat zien dat het anders kan.

De samenwerkende organisaties doen ook een beroep op gemeenten. Zij moeten zorgen voor goede fietsvoorzieningen, een verkeersveilige schoolomgeving, parkeerplaatsen voor deelauto's, goed openbaar vervoer en een verkeersluwe binnenstad.

In meer dan 150 gemeenten vinden activiteiten plaats. De gemeenten Eindhoven en Deventer geven dit jaar het goede voorbeeld door met vrijwel alle themadagen mee te doen. Een overzicht van de activiteiten in Nederland is te vinden op www.weekvandevooruitgang.nl.


---



Vereniging Milieudefensie