Gemeente Baarn

Project Utrechts VerkeersveiligheidsLabel van start

09-09-2004

Op donderdag 16 september wordt het startsein gegeven aan het project Utrechts VerkeersveiligheidsLabel (UVL). Het UVL is een kwaliteitskeurmerk waarmee wordt aangegeven dat er op scholen werk is gemaakt van de verbetering van verkeersveiligheid rondom de scholen. Een belangrijk onderdeel is verkeerseducatie. Ook de Gemeente Baarn wordt UVL-gemeente. De gemeente stelt voor de jaren 2005, 2006 en 2007 middelen beschikbaar voor het UVL. Ook is er een werkgroep waarin de scholen, 3VO Baarn en de gemeente zijn daarin vertegenwoordigd. Deze werkgroep kan scholen adviseren en ondersteunen. De initiatiefnemer van het project is het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Utrecht.

Om voor een label in aanmerking te komen moet de school laten zien dat er wordt gewerkt aan kwaliteitsverbetering als het gaat om de verkeersveiligheid. Verkeerseducatie is belangrijk. Het verkeersexamen voor leerlingen van groep 7 is onderdeel van het UVL-project. De betrokkenheid van de ouders kan gestalte krijgen doordat zij verkeersouder worden op een school. De verkeersouder maakt zich sterk voor de verkeersveiligheid op en rondom school en vervult een brugfunctie tussen de school, ouders, de gemeente en eventueel andere partijen. Ook verkeersprojecten op school en veilige school-thuisroutes zijn onderdeel van het UVL-project.

De scholen hoeven het project niet alleen uit te voeren. Het ROV subsidieert de kosten voor een nieuwe lesmethode voor verkeerseducatie voor 75% tot een maximum van 1.500,-. Ook kunnen de scholen bij het ROV terecht voor advies bij het opzetten en uitwerken van een actieplan. Ook de gemeente steekt de helpende hand toe. Voor de uitvoering van het UVL-project op de scholen stelt de gemeente middelen beschikbaar in de jaren 2005, 2006 en 2007. Verder is er het Platform UVL. Daarin zijn de scholen, de gemeente en 3VO Baarn vertegenwoordigd. Ook dit platform kan scholen adviseren en begeleiden en de projecten stimuleren. Leden van dit platform hebben de afgelopen tijd gewerkt aan de vierde lesvideo die scholen kunnen gebruiken bij verkeerseducatie. Het ROV heeft toegezegd in ieder geval de eerste drie lesvideos volledig te financieren. 3VO Baarn helpt de gemeente en de scholen door het geven van praktische ondersteuning en maakt zich daarmee hard voor het project. Doordat de gemeente de helpende hand toesteekt komt ook zij in aanmerking voor een kwaliteitskeurmerk. Na de Gemeente Woudenberg mag ook de Gemeente Baarn zich UVL-gemeente noemen.

Het startsein voor het UVL-project wordt gegeven op donderdag 16 september om 14.45 uur bij de Nieuwe Baarnse School. Op deze dag vindt ook de actie 'Op Voeten en Fietsen naar School' plaats. Op deze dag staat de verkeersveiligheid rondom scholen centraal. Kinderen en ouders worden aangemoedigd om zo veel mogelijk lopend of op de fiets naar school te komen.