.3VO

Stop de verkeerschaos!

Lopend en fietsend naar school veilig en gezond

Kan het verkeer veiliger bij de school? Ja! Laat de auto staan en kom lopend of fietsend. 3VO roept ouders en kinderen op zich aan te sluiten bij de actie 'Op voeten en fietsen naar school', die op donderdag 16 september voor de tweede keer in heel Nederland wordt gehouden.

Door lopend of fietsend naar school te gaan worden twee problemen in één klap opgelost. Rond de school wordt het een stuk veiliger en overzichtelijker. Tegelijkertijd is lopen en fietsen naar school voor kinderen een belangrijke manier om actief en zelfstandig ervaring op te doen in het verkeer. De extra beweging die dit oplevert, is mooi meegenomen.

Onveilig verkeer
Eén op de zeven kinderen wordt dagelijks met de auto naar school gebracht. Bij een afstand van 1 kilometer wordt 10% van de kinderen met de auto gebracht. Dit loopt op tot meer dan 50% bij een afstand van 2,5 kilometer, terwijl dit voor kinderen een kwartiertje fietsen is. Als belangrijkste reden om de auto te pakken, noemen ouders de onveiligheid in het verkeer. 3VO vindt het onacceptabel dat het verkeer in veel wijken kinderen zo belemmert in hun bewegingsvrijheid en ontwikkeling. In 2003 kwamen 42 kinderen tot 11 jaar om het verkeer en raakten 2.500 kinderen gewond.

Voor de uitvoering van de actiedag hebben scholen, gemeenten en verkeersouders een draaiboek ontvangen en zijn er campagnematerialen beschikbaar. De belangrijkste voorwaarden voor een veilige schoolomgeving heeft 3VO samengevat in de Tien gouden regels. Bij een gerichte aanpak door gemeente, school, ouders en politie kan het autoverkeer rondom scholen blijvend met 40% teruggedrongen worden.

Voorafgaand aan de actiedag wordt een radiospot uitgezonden en is er speciaal voor kinderen een televisiespot die op jeugdzender Z@ppelin te zien is.
De actiedag van 3VO is onderdeel van de Week van de vooruitgang, waarin het thema duurzame mobiliteit centraal staat.

Startschot
Op 16 september zullen in heel Nederland kinderen massaal lopend of fietsend naar school gaan. Honderden basisscholen hebben zich aangemeld en daarnaast zijn er tal van spontane initiatieven. Het startschot van de actie vindt plaats op basisschool Bernadette Maria in Delft waar het thema verkeer de hele week centraal staat. De kinderen van de school hebben onder andere (on)veilige routes in kaart gebracht, snelheidsmetingen gedaan en zelf verkeersborden ontworpen. Donderdagochtend presenteren zij hun conclusies aan vertegenwoordigers van de gemeente Delft, het stadsgewest Haaglanden en 3VO. De bijeenkomst wordt afgesloten met een optocht langs een gevaarlijk punt in de schoolroute.

Uitnodiging voor de pers
U bent van harte welkom om het startschot van de actie Op voeten en fietsen bij te wonen. De bijeenkomst vindt plaats van 8.30 tot 9.45 uur op basisschool Bernadette Maria, Aan 't Verlaat 30 (op de hoek van de Jorisweg), 2612 XZ te Delft.

Voor meer informatie
3VO: Heleen Rijnkels, tel. (035) 524 88 51 of 06 51.70.44.39. Stadsgewest Haaglanden: Sandra Slagboom, tel.(070) 750 15 26 of 06 41.18.20.58.

Voor informatie over de activiteiten: www.3VO.nl en www.weekvandevooruitgang.nl.

13 sep 04 09:49