Gemeente Nijmegen

Veiliger oversteken bij basisscholen

De gemeente gaat voetgangers-oversteekplaatsen bij basisscholen veiliger maken. Jongeren tot twaalf jaar lopen het grootste risico slachtoffer te worden van een verkeersongeval. Voor 2005 is ruim 200.000 euro beschikbaar. Daarvoor kunnen vijf tot tien locaties worden aangepakt. Verkeerswethouder Hirdes bespreekt op 16 september de verkeersveiligheid rond hun school met leerlingen van de Sterredans.

In het collegeakkoord 2002-2006 is opgenomen dat de voetganger als zwakste verkeersdeelnemer beter beschermd moet worden. In juni 2004 is een inventarisatie afgerond van de aanwezige en potentiële voetgangers-oversteekplaatsen in Nijmegen. Naast de inventarisatie van de looproutes in de binnenstad en winkelcentrum Dukenburg is door de gemeente speciaal gekeken naar de situatie bij de zeventig basisscholen in Nijmegen.

Jongeren en ouderen vaakst verkeersslachtoffer Verkeersongevallen met voetgangers komen overal in Nijmegen voor. Jongeren tot twaalf jaar en ouderen vanaf zeventig jaar lopen het grootste risico slachtoffer te worden van een verkeersongeval. Van de verkeersslachtoffers onder de voetgangers was achttien procent jonger dan twaalf jaar (dertien procent van de bevolking) en vijftien procent ouder dan zeventig jaar(negen procent van de bevolking).

Kinderen tot twaalf jaar hebben onvoldoende vermogen om bewegingen en snelheid van overige verkeersdeelnemers in te schatten. Ouderen hebben vaak meer tijd nodig om over te steken en horen het andere verkeer minder goed aankomen.

Samen met basisscholen
Vanwege de kwetsbaarheid van kinderen in het verkeer en op verzoek van verschillende scholen wordt de verkeersveiligheid rond scholen aangepakt. Op basisschool Sterredans loopt nu al een project om samen met kinderen, ouders en leerkrachten de verkeersveiligheid rond de school te verbeteren. Wethouder Hirdes gaat dat 16 september met de leerlingen bespreken.