Gemeente Almelo

PERSBERICHT

Haagse bronzen paarden naar Almelo
Op donderdag 16 september is het zover. Dan komen de beelden: Zittend en liggend paard van Almelo gemaakt door de kunstenaar Tom Claassen naar Almelo. Tom Claassen maakte de beelden in opdracht van de gemeente Almelo. Op verzoek van de organisatie van de internationale beeldententoonstelling Den Haag Sculptuur zond de gemeente Almelo de beelden in naar Den Haag. Nog voor ze in Almelo te zien zouden zijn. Afgelopen zondag eindigde de grote kunstmanifestatie. Donderdag verruilen de bronzen paarden hun tijdelijke standplaats aan de Haagse Lange Voorhout voor hun definitieve bestemming in het plantsoen op de hoek Wierdensestraat/Aalderinksingel.

Bronzen bomen
Tom Claassen construeerde zijn paarden uit boomstammen. Hij zocht dikke boomstammen waarvan hij een mal maakte. In de mal goot hij brons zodat de paarden uit bronzen boomstammen lijken te bestaan.

Spektakel
De afmetingen van de paarden maakt het plaatsen van de beelden tot een spektakel. Het zittende paard is meer dan twee meter hoog terwijl het liggende paard ruim twee meter in doorsnee meet. Ieder paard weegt ongeveer 2.000 kilo. De paarden bestaan uit verschillende onderdelen die met een vrachtwagen van Den Haag worden naar Almelo worden vervoerd. Een kraan takelt de kolossen onder aanwijzingen van de kunstenaar op hun locatie waarna de verschillende onderdelen op hun plek gezet worden.

Onthulling
Na plaatsing worden de beelden onthuld op maandag 20 september om 16.00 uur onthuld door wethouder Isendoorn. Oud raaadslid en schrijver van het boek Peerdevolk Joop Schepers zal de onthulling op zijn eigen wijze opluisteren. Stadsomroeper Rene Coupee presenteert de diverse sprekers. Iedereen is uitgenodigd bij de onthulling aanwezig te zijn. De buurtbewoners worden door de gemeente persoonlijk uitgenodigd.




Gemeente Almelo