Gemeente Oirschot

Bevolkingsonderzoek borstkanker van start in Oirschot

Van 16 september tot 18 oktober 2004 kunnen alle vrouwen uit de gemeente Oirschot die geboren zijn in de jaren 1929 tot en met 1954 deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek vindt plaats in de onderzoekseenheid die in deze periode op het grasveld voor Sporthal Juliana aan de Barcelona staat.

Alle vrouwen die voor het onderzoek in aanmerking komen, krijgen ongeveer drie weken voor het onderzoek persoonlijk een uitnodiging thuisgestuurd. Het gaat hierbij om de postcodes 5688 en 5091 WA-WZ. Vrouwen die de vorige twee keer niet aan het onderzoek hebben meegedaan, krijgen een open uitnodiging. Zij kunnen zelf een afspraak maken via het Informatiepunt Bevolkingsonderzoek borstkanker.

Vorig onderzoek
Tijdens het vorige onderzoek in 2002 hebben 1.703 vrouwen van 50 tot 75 jaar uit de gemeente Oirschot een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan het onderzoek. De opkomst in Oirschot was toen 86,2%; dit betekent dat in totaal 1.468 vrouwen hebben deelgenomen aan het onderzoek.

Vroege opsporing
Het onderzoek heeft als doel borstkanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Borstkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Het wordt jaarlijks bij ruim 10.000 vrouwen vastgesteld. Daarvan geneest zon 60%. Als borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op genezing groter. Daarom vindt het onderzoek om de twee jaar plaats. Zo kunnen de meeste afwijkingen tijdig worden ontdekt. Het onderzoek blijft echter een momentopname, en kan geen absolute garantie bieden.

Meer informatie
Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker of voor het verzetten van de afspraak kunt u terecht bij het Informatiepunt bevolkingsonderzoek borstkanker, telefoon 040 2140030, op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.