Gemeente Hengelo

Hengelo doet mee aan Week van de Vooruitgang

Hengelo, 10 september 2004

Lopen, fietsen, openbaar vervoer en verantwoord autogebruik

Hengelo doet mee aan Week van de Vooruitgang

Van 16 tot en met 22 september vindt voor de tweede keer in heel Nederland de Week van de Vooruitgang plaats. Dat is groen licht voor een week lang lopen, fietsen, openbaar vervoer en verantwoord autogebruik. Bijna 150 steden doen hier aan mee, met in totaal circa 300 activiteiten. Ook de gemeente Hengelo doet mee. In samenwerking met VVV, de Natuur- en Milieuraad, de Fietsersbond, de Natuurvriendencommissie van het Nivon, 3VO, Stichting Stadsmarketing Helemaal Hengelo en de Regio Twente vinden gedurende de gehele week in Hengelo activiteiten plaats. Dit past binnen het beleid van het gemeentebestuur om elke inwoner van Hengelo bewuster te maken van de mogelijkheden die er zijn om zich op een meer milieubewuste, veilige en gezonde manier te verplaatsen.

Op Voeten en Fietsen naar School

De eerste actie vindt plaats op donderdag 16 september. Veel ouders brengen hun kinderen s morgens met de auto naar school. Dit leidt geregeld tot onveilige situaties in de omgeving van de school. Op 16 september worden ouders aangespoord hun kinderen lopend of fietsend naar school te laten gaan of te brengen. In Hengelo doet in elk geval basisschool de Telgenkamp aan deze actie mee. Bovendien krijgen alle leerlingen in het basisonderwijs het boekje hoe veilig van en naar school te reizen.

Nieuwe Recreatieve Fietsroutes

Op de autovrije zondag 19 september wordt een nieuwe fietsroute, genaamd de Stadsnatuurroute, in gebruik genomen. Deze route voert de fietser langs de mooiste natuurplekjes in en rond Hengelo, o.a. De Houtmaat, de dikste eik, Vikkerhoekbos, landgoederen Lonnekermeer en Twickel, waterparken Vossenbelt en t Genseler en modeltuinen Boomkamp. De Stadsnatuurroute bestaat uit een oostelijke en een westelijke route, met een lengte van respectievelijk 21 en 23 kilometer. Op zondag 19 september is van 10.30 tot 14.00 uur een boekje met de gehele routes en een toelichting op alle bezienswaardigheden gratis verkrijgbaar op het voorplein van het NS-station Hengelo. Na zondag 19 september is het boekje met de Stadsnatuurroute te koop bij de VVV-Hengelo. Elk jaar zal ter gelegenheid van de autovrije zondag een nieuwe fietsroute in gebruik worden genomen.

Gratis Openbaar Vervoer

De Regio Twente heeft het initiatief genomen om op dinsdag 21 september in een groot deel van Twente gratis openbaar vervoer aan te bieden. Alle bussen van Connexxion in de regio Twente stad en streek- en de treindienst Amelo-Mariënberg zijn op deze dag gratis toegankelijk.

Autodate in Hengelo

Alleen over een auto beschikken als je hem echt nodig hebt. In het kader van de autodate dag op woensdag 22 september opent Greenwheels een autodate vestiging bij NS-station Hengelo. Hier staat een auto klaar die per uur en per kilometer wordt betaald. Voor leden van Greenwheels is de auto dag en nacht beschikbaar. Reserveren van de auto is noodzakelijk. Door gedeeld autogebruik worden autos efficiënter gebruikt en kan het aantal autos worden teruggebracht.

Op de fiets naar de winkel

Boodschappen kunnen vaak op de fiets worden meegenomen. Daarom organiseert de Fietsersbond op zaterdag 25 september bewaakt parkeren bij de fietsenrekken op de hoek Burgemeester Jansenplein/ Brinkstraat. Deze service is gratis. Deze actie vindt een week later plaats in verband met de kermis.

Geen gerelateerde pagina's