Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

14 september 2004

Staatssecretaris Van Geel opent Euopean Mobility week in Brussel

Staatssecretaris Pieter Van Geel (milieu) opent op donderdag 16 september samen met Eurocommissaris Kinnock (transport) de European Mobility week in Brussel. Journalisten kunnen de conferentie bijwonen. De European Mobility week (16 t/m 22 september) bestaat sinds 2002 en is een initiatief van de Europese Commissie om duurzame mobiliteit te promoten.

Ook in Nederland worden er gedurende de European Mobility week (Week van de Vooruitgang) diverse activiteiten georganiseerd. In meer dan 150 gemeenten vinden er activiteiten plaats om fietsen, wandelen, openbaar vervoer en zuinig autogebruik te promoten. De staatssecretaris opent op 19 september de autovrije dag in Eindhoven. Per paardentram zal hij diverse buurtactiviteiten bezoeken. Journalisten kunnen deze opening bijwonen.

Staatssecretaris Van Geel wil zich tijdens het voorzitterschap inzetten voor schone, stille en zuinige auto´s. De toegenomen verkeersdrukte legt een steeds grotere druk op het milieu en de kwaliteit van de leefomgeving. De aanpak van deze problemen moet primair op Europese schaal plaats vinden, maar volgens Van Geel zit daar te weinig schot in. Hij wil het voorzitterschap gebruiken om de discussie een nieuwe impuls te geven. Daarbij denkt hij aan het bevorderen van schone auto's door strengere Europese normen voor fijn stof en stikstofoxiden en het stimuleren van roetfilters. Om de toenemende uitstoot van broeikasgassen van het verkeer te beperken wil hij dat alle nieuwe auto´s in de Europese Unie worden voorzien van brandstofbesparende hulpmiddelen, zoals de boordcomputer. Ook wil Van Geel dat in convenanten met de auto-industrie wordt vastgelegd dat de CO2-uitstoot van nieuwe personenauto´s én bestelauto´s sterk wordt teruggedrongen. Ten slotte wil Van Geel dat het autoverkeer stiller wordt door aanscherping van de Europese geluidsnormen voor voertuigen en banden. Dit is volgens hem een stuk kosteneffectiever dan het bouwen van nog meer geluidsschermen en hard nodig in verband met de toenemende geluidhinder.

Meer info:

European mobility week en de conferentie 'Smart moves for sustainable mobility' in Brussel op 16 december: http://www.mobilityweek-europe.org

Staatssecretaris Van Geel opent de conferentie om 9.15. De conferentie vindt plaats in het Charlemagne gebouw (rue de la Loi 170) Activiteiten in Nederland: http://www.weekvandevoortgang.nl

Staatssecretaris Van Geel opent op een ludieke wijze de landelijke Autovrije Dag op zondag 19 september om 12.00 uur Montgomerylaan (bij SkateParade) Dossier EU-voorzitterschap (achtergrondinfo over de VROM-prioriteiten tijdens het voorzitterschap) Dossier Verkeer (achtergrondinfo over verkeer en milieu)

Dit is een publicatie van: Ministerie van VROM

Rijnstraat 8 - 2515 XP Den Haag

Ministerie van VROM

Staat voor ruimte, wonen, milieu en rijksgebouwen. Beleid maken, uitvoeren en handhaven.

Nederland is klein. Denk groot.