Ingezonden persbericht


Zwartboek voor minister Dekker
Slapeloze nachten van de huren

Donderdag 16 september om 15.15 uur ontvangt minister Dekker (VROM), in aanwezigheid van leden van de Vaste Kamercommissie Volkshuisvesting, uit handen van Woonbonddirecteur Mária van Veen het zwartboek 'Slapeloze nachten van de huren'. In het zwartboek heeft de Woonbond de honderden reacties gebundeld die in mei, juni en juli binnenkwamen bij het meldpunt 'De (on)betaalbaarheid van het huren'. De vele schrijnende gevallen geven overduidelijk aan dat het zo niet langer kan. Met het zwartboek wil de Woonbond de politiek ervan overtuigen dat de bezuinigingen op de huursubsidie moeten worden teruggedraaid, dat verdere liberalisering uit den boze is en dat een gematigd huur- en woonlastenbeleid absoluut noodzakelijk is.

Sinds de opening van het meldpunt op 3 mei heeft de Woonbond zo'n 350 schriftelijke reacties ontvangen van bezorgde huurders uit alle delen van het land. Daarnaast hebben 200 huurders uit Vlissingen hun gegevens over inkomen, huur en andere woonlasten opgestuurd als bijdrage aan het zwartboek. Wat opvalt is dat de reacties uit vele hoeken komen: van alleenstaanden en gezinnen, van huishoudens met hoge en lage huren, van huurders met en zonder huursubsidie, van huurders uit de sociale en de particuliere huursector. Veel ouderen, uitkeringsgerechtigden, arbeidsongeschikten, alleenstaanden en eenoudergezinnen geven aan financieel in grote problemen te komen, met name als ze bijzondere kosten hebben, zoals afbetaling van schulden, of te maken hebben met hoge ziektekosten. Er wordt op alles bezuinigd: de krant wordt opgezegd, men draagt alleen nog maar tweedehands kleding, er wordt minder en minder vaak verse groente gegeten, er worden geen cadeautjes meer gekocht voor de kleinkinderen, er is geen geld meer om op vakantie te gaan, of om buitenshuis te ontspannen. Lidmaatschappen zijn opgezegd en velen komen de deur niet meer uit. Eén van de respon-denten schreef: "Ik zat toch al veel achter de geraniums, maar zelfs die kan ik niet meer betalen."

De korting per 1 juli jongstleden van 12 euro op de huursubsidie is voor de huursubsidieontvangers hard aangekomen. Er wordt duidelijk nagedacht over de besteding van elke euro. En er is veel boos-heid over de hoge huur in relatie tot de kwaliteit van de woning. Huurders die (net) geen recht hebben op huursubsidie blijken zich vooral te ergeren aan de vrijheid die verhuurders hebben om de (reeds hoge) huren nog verder op te trekken, terwijl de salarissen zijn bevroren, het economisch slecht gaat en woningen ouder worden. Overigens loopt de korting op de huursubsidie de komende jaren op tot 18 euro per maand in 2007. Daarnaast wil minister Dekker de verhuurders de komende jaren veel meer ruimte geven voor hoge jaarlijkse huurverhogingen, onder meer door een fors deel van de huurwoningenmarkt te liberaliseren. De Woonbond is daar faliekant tegen.

U.04.657
Amsterdam, 14 september 2004