Gemeente Almere

Verkeersslang voor verkeersveilige schoolomgeving

Van donderdag 16 tot en met woensdag 22 september wordt op drie basisscholen in Almere Stad West het educatieve verkeersproject "De Verkeersslang" gespeeld. Wethouder Vincent van der Velde zal op donderdag 16 september om 09.00 uur samen met stadsdeelmanager Ellie Teunissen, de drie schooldirecteuren en 600 leerlingen de aftrap verzorgen van deze pilot in Almere. De aftrap vindt plaats op het schoolplein voor De Lichtboei aan de Luitstraat 7.

Project Verkeersslang

Rond de basisscholen Crescendo, De Lichtboei en De Troubadour aan de Contrabasweg en Luitstraat is het voor en na schooltijd altijd een drukte van belang. Dit levert gevaarlijke situaties op. De Verkeersslang is een van oorsprong Belgisch spel waarbij kinderen en ouders op een positieve manier gestimuleerd worden om op een veilige en milieuvriendelijke wijze naar school te komen. De kinderen moeten gedurende de projectweek zoveel mogelijk met de fiets, carpoolend, te voet of met het openbaar vervoer naar school komen. De kinderen krijgen daarvoor een sticker. Deze stickers worden dagelijks verzameld en op een spandoek met een slang aangebracht. Als de slang aan het einde van de week vol is, ontvangen de kinderen een gezamenlijke beloning. Aan het project zit ook lesmateriaal gekoppeld. Het project is uniek in Almere en wordt tijdens de Nationale Week van de Vooruitgang gespeeld.

Voor verkeersveiligheid en schone schoolomgeving

De Verkeersslang moet ervoor zorgen dat ouders minder vaak de auto pakken om hun kinderen te vervoeren. Voorafgaand aan de week wordt een meting verricht om te kijken hoeveel kinderen met de auto worden gebracht. Deze meting wordt na de projectweek herhaald om te zien wat het effect is geweest (de resultaten van de metingen zijn te zien op www.verkeersslang.nl). Na enkele maanden wordt nogmaals gemeten. Ervaringen elders in het land tonen aan dat ook lang na de projectperiode het positieve effect nog aanwezig is. De gemeente Almere wil met dit educatieve project stimuleren dat kinderen en ouders een eigen bijdrage gaan leveren aan een verkeersveilige en schone schoolomgeving.