Ingezonden persbericht


Roep om vrijheid beantwoord met repressie

Arrestanten zestienhoven voor het gerecht

Donderdag 16 september, om 9.00 uur moeten drie activisten zich verantwoorden tegenover de rechter in Rotterdam. Dit voorjaar moesten zij hier al verschijnen, maar toen werd, op vraag van de advocaten van de verdachten, de zaak uitgesteld, omdat het openbaar ministerie nog niet alle relevante stukken had vrijgegeven. De activisten, die op 21 maart in Rotterdam gearresteerd werden, waren op weg naar een demonstratie tegen het vluchtelingenbeleid bij het uitzetcentrum Zestienhoven. Ze kwamen daar echter nooit aan. Door buitensporig en repressief politieoptreden werden honderden mensen van de manifestatie weggehouden. Tijdens dit optreden vielen vier arrestaties. Van die vier moeten drie voorkomen. Hen wordt verweten dat ze niet hebben voldaan aan een ambtelijk bevel, en respectievelijk belemmering en belediging van ambtenaar in functie. We hopen dat de rechter inziet, dat het politieoptreden van die dag absoluut niet legitiem was en de mensen vrijspreekt.

Op 21 maart, internationale antiracismedag, organiseerde actiegroep Onbegrensd een manifestatie bij de deportatiegevangenis op vliegveld Zestienhoven. Onder het motto 'Stop de deportaties, Geen mens is illegaal' was het de bedoeling om tijdens een manifestatie vrijheid voor alle vluchtelingen en de sluiting van het uitzetcentrum te eisen.

Terwijl er aan de ene kant voortdurend naar wordt gestreefd om vluchtelingen als profiteurs te bestempelen, en het debat over het 'vreemdelingenvraagstuk' onmiskenbaar een racistische toon en inhoud heeft, wordt er aan de andere kant druk gedebatteerd over de vraag hoe de tijdelijke kennisimmigratie kan worden gestimuleerd. Kortom, iedereen die naar Nederland komt wordt primair gezien als een probleemgeval dat buiten het land gehouden moet worden, tenzij de persoon economisch nuttig geacht wordt. En terwijl vanuit de samenleving steeds luider de roep om solidariteit klinkt, geeft Den Haag geen gehoor en doet het uitzetapparaat stilletjes zijn werk.

Op 27 juni 2003 werd op vliegveld Zestienhoven het eerste deportatiecentrum in gebruik genomen. Het gaat hier om een gevangenis waar uitgeprocedeerde en geïllegaliseerde mensen worden vastgehouden in afwachting van hun gedwongen uitzetting. Het betreft mensen die opgesloten en gedeporteerd worden omdat ze het lef gehad hebben naar Nederland te komen, gevlucht voor geweld, armoede of vervolging. Ondanks het veelvuldige en breed gedragen protest tegen de plannen van Verdonk is het nieuwe vreemdelingenbeleid relatief simpel door het parlement geloodst.

De bewuste zondag bleek zelfs dat een breed gedragen protest überhaupt niet toegestaan is. Aan de oproep van vele organisaties om te demonstreren tegen het uitzetbeleid gaven zo'n 200 mensen gehoor. De politie haalde twee touringcars met demonstranten van de weg en liet zelfs twee uur lang iedere lijnbus naar het vliegveld stoppen, om mogelijke demonstranten, te dwingen zich kenbaar te maken of de bus te verlaten. Met deze maatregelen is de politie haar boekje volledig te buiten gegaan. Het eisen van legitimatie en informatie over hun bestemming is een grove inbreuk op de privacy. Het fouilleren en fotograferen van mensen een nog veel grotere. Al deze maatregelen mag de politie pas toepassen bij een gegrond vermoeden van een strafbaar feit. Demonstreren is echter nog steeds niet strafbaar.

De mensen die vandaag moeten voorkomen wilden demonstreren tegen het vluchtelingenbeleid. Hun protest werd echter met grof geweld in de kiem gesmoord. Bovendien meent Justitie dat het nu nodig is om de mensen, wier demonstratierecht flagrant geschonden is, nog eens te meer te criminaliseren. Blijkbaar is het beleid van Verdonk slechts met juridische kunstgrepen en geweld te verdedigen

++++einde persbericht++++

noot voor de pers: voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Onbegrensd, onbegrensd@zonnet.nl, 026-351 05 43