Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit, nr. 082, 16 september 2004

http://www.wau.nl/pers/04/082wu.html

Wageningen Universiteit benoemt hoogleraar Biologische Gaszuivering

Wageningen Universiteit heeft per 1 september 2004 dr ir A.J.H. Janssen benoemd tot part-time bijzonder hoogleraar 'Biologische Gaszuivering'. Albert Janssen zal zich met name richten op het ontwikkelen van technologieën voor het reinigen van zwavelhoudend aardgas en raffinaderijgassen.

Op mondiale schaal is sprake van steeds stringentere milieuwetgeving. Dit leidt er o.a. toe dat afgassen, aardolie en aardolieproducten steeds meer moeten worden ontzwaveld om uitstoot van verzurende zwavelverbindingen in de atmosfeer terug te dringen.

Een elegante manier om zwavelhoudende gasstromen, waaronder aardgas, te ontzwavelen is gebaseerd op een nieuw proces dat is ontwikkeld door Wageningen Universiteit. Dit biotechnologische ontzwavelingsproces was allereerst gericht op het reinigen van biogas dat wordt gevormd tijdens de anaërobe zuivering van afvalwater. Inmiddels hebben het Friese bedrijf Paques BV en Shell Global Solutions International b.v. te Amsterdam, het proces geschikt gemaakt voor het reinigen van zwavelhoudend aardgas en raffinaderijgassen.

De leerstoel Biologische Gasreiniging houdt zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe processen voor het reinigen van gasstromen. Daarnaast zal aandacht uitgaan naar het geschikt maken van het biologisch gevormde zwavel voor hergebruik. De leerstoel is ondergebracht bij het subdepartement Milieutechnologie en is verbonden aan de onderzoeksschool WIMEK (Wageningen Institute for Environment and Climate Research) waarin Wageningen Universiteit samenwerkt met een aantal andere universiteiten in Nederland.

Albert Janssen (1966) is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit in de studierichting Milieuhygiëne en promoveerde in 1996 op het proefschrift "Formation and Colloidal behaviour of elemental sulphur produced from the biological oxidation of hydrogensulphide". Hij is thans werkzaam bij Shell Global Solutions International b.v. en deeltijd-onderzoeker aan Wageningen Universiteit.