IFAW-INTERNATIONAAL DIERENFOND

IFAW verwelkomt verbod op jacht met honden in UK

Londen/Den Haag, 16 september 2004
Het welzijn van dieren wereldwijd heeft een belangrijke impuls gekregen nadat gisteravond de Britse politiek zich heeft uitgesproken voor een verbod op de jacht met honden.

Het International Fund for Animal Welfare, met kantoren in 15 landen, heeft sinds 1989 onafgebroken campagne gevoerd om een eind te maken aan de jacht met honden op vossen, herten, hazen en nertsen.

'Deze uitslag vormt een mijlpaal in de strijd voor de verbetering van het welzijn van dieren in de wereld', zegt een opgetogen Marcel Bertsch, directeur van IFAW Nederland. 'Groot-Brittannië kan nu eindelijk met een vrij geweten walvisjagers en ivoorstropers met hun praktijken confronteren.'

In een vorig jaar gehouden opiniepeiling onder de Britse bevolking gaf 76% aan voor een verbod op de jacht met honden te zijn. Een overgrote meerderheid in het Britse Lagerhuis heeft zich herhaaldelijk uitgesproken voor de beëindiging van de jacht met honden. Het Hogerhuis, waarvan de leden niet worden gekozen, heeft de wetgeving echter steeds geblokkeerd.

De Britse wetgeving kent echter de zogenaamde 'Parliament Acts' of Staatswetten, op grond waarvan de jacht deze keer wel verboden kan worden, ook zonder de goedkeuring van het Hogerhuis.

In 2003 stemden Britse parlementsleden voor de beëindiging van de jacht met honden in Engeland en Wales, maar dit wetsvoorstel werd door het Hogerhuis verworpen. Gisteravond stemde het Britse parlement opnieuw tegen de jacht met honden. Dit keer was de stemverhouding 356 stemmen voor en 166 tegen. Indien het Britse Hogerhuis het voorstel opnieuw zou verwerpen, zullen de zogenaamde Parliament Acts automatisch van kracht worden. Het Parlement heeft echter ook besloten om de invoering van het verbod met 18 maanden uit te stellen.

'Uiteraard zijn we teleurgesteld dat de datum van invoering van het verbod is uitgesteld. Intussen zullen we de jacht nauwlettend blijven volgen en erop toezien dat de activiteiten van jagers in de hun nog resterende periode worden afgebouwd', aldus Marcel Bertsch.

Einde


---


------------------------------------------

Noot aan de redactie:


- Het IFAW is een internationale organisatie die als missie heeft het welzijn van dieren in de wereld te verbeteren. Daarbij gaat het zowel om huisdieren als om in het wild levende dieren. Het IFAW wil dit bereiken door de commerciële uitbuiting van dieren terug te dringen, natuurlijke leefgebieden te beschermen en dieren in nood te helpen. Meer informatie is te vinden op www.ifaw.nl.
- Krachtens de 'Parliaments Acts' kan een wetsvoorstel dat in twee opeenvolgende parlementszittingen door het Lagerhuis is aangenomen, niet meer door het Hogerhuis worden geblokkeerd.
- In 2003 nam het Parlement een wetsontwerp aan om de jacht met honden in Engeland en Wales te verbieden. Toen het Hogerhuis het wetsontwerp vervolgens verwierp, was er helaas geen tijd meer beschikbaar voor behandeling in het Parlement.

- Het wetsontwerp gaat nu naar het Hogerhuis. Als de 'Lords' de wetgeving opnieuw verwerpen kan een beroep worden gedaan op de Parliaments Acts. Daardoor zal het wetsontwerp in november 2004 automatisch bij Koninklijk Besluit worden aangenomen, waarna het langverwachte verbod in februari 2005 in werking zal treden.
- In een opiniepeiling van bureau MORI die in november 2003 werd gehouden, zei 76% van de ondervraagden dat de jacht met honden verboden zou moeten worden (82% sprak zich uit voor een verbod op de jacht op herten, 77% tegen de jacht op hazen, en 69% tegen de jacht op vossen. 76% is het gemiddelde van deze drie percentages.)

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

International Fund for Animal Welfare (IFAW), Bezuidenhoutseweg 225, Den Haag

Yvette Brook, beleidsmedewerker tel. 070 - 335 50 11, E-mail: ybrook@ifaw.org

Danielle de Lange, afd. Communicatie tel. 070 - 335 50 11, E-mail : ddelange@ifaw.org

Contactpersoon ter plaatse :
Gill Sanders +44 - 207 587 6714 of +44 - 7801 613524

Fotomateriaal
U kunt fotomateriaal opvragen via Danielle de Lange, tel. +31 (0)70-3355011.

16 sep 04 09:42